TÁJÉKOZTATÁS: ezen oldalon található archív információkat jogszabályi előírás alapján meg kell tartani.


A hatályos honlap ezen a linken érhető el: https://ujpest.hu
Újpesti Önkormányzat - Anno és most

Anno és most

Séta az Újpesti Piacon és kirándulás a századforduló Budapestjén. Két kiállítás egyben a Károlyi Galériában.

Anno és most kép

Az Újpesti Piac – Pállya Celesztin nyomában és Anno Budapest – Képek a századforduló Budapestjéről. E két kiállítási anyag állt össze egy tárlattá Somos Zsuzsa újpesti képzőművész kiállításán, melynek megnyitója március 13-án volt az Újpesti Károlyi István Általános Iskola és Gimnázium galériájában.

Az előbbinél az Újpesti Piac múltját és jelenét mutatja meg és veti össze a művésznő, így búcsúztatva a mostani piac épületét. Sokat fotózott, rajzolt a piacon, megörökítve az árusokat, a Vásárcsarnok mindennapi történéseinek szereplőit, és ezeket hozta össze Pállya Celesztin, újpesti festő és polihisztor egykori alkotásaival, bemutatva az újpesti piaci élet változásait, fejlődését, mementóként felmutatva az utókornak.

A tárlat másik felében pedig a századforduló Budapestjére kalauzolja el az érdeklődőket, és kedvenc korszakát, a főváros akkori lakóit, épületeit, hangulatát idézi meg rajzaival, melyekbe izgalmasan beépítette korabeli személyes tárgyi emlékeit.

A megnyitón köszöntőt mondott Hirmann László, az Újpesti Károlyi István Általános Iskola és Gimnázium igazgatója, a kiállítást dr. Zsigmond Barna Pál alpolgármester nyitotta meg.

Somos Zsuzsa kettős tárlata április 13-ig látható a Károlyi Galériában.