TÁJÉKOZTATÁS: ezen oldalon található archív információkat jogszabályi előírás alapján meg kell tartani.


A hatályos honlap ezen a linken érhető el: https://ujpest.hu
Újpesti Önkormányzat - Régi hangulat az új falak közt

Régi hangulat az új falak közt

Eljött az idő, az idő, amire nagyon vártunk. Már az Újpest-Káposztásmegyer Facebook-oldalán és az ujpest.hu -n is rengeteg tartalmat és információt közöltünk városunk új büszkeségéről, a piacról. Augusztus 24-én eljön az ideje annak, hogy Budapest legkorszerűbb piacát minden ember igénybe vegye és új élményekkel (de a régi hangulattal) töltsük meg az épületet.

Régi hangulat az új falak közt kép

Búcsúzás, köszöntés
A búcsú mindig nehéz, mindig rejt valamiféle kockázatot, és sokan félünk is tőle, pedig nem kell. Hiszen a búcsúzás új kapukat nyithat, ez esetben egy korszerű, egyedülálló piac és rendezvénytér kapuit, mely elsődleges céljának városunk lakóinak kiszolgálását tekinti. Búcsúzunk, de egyben köszöntünk is. Köszöntjük az új látogatókat, a már visszatérő vendégeket, az új és régi árusokat, akik lelkesedésükkel és kreativitásukkal egy egészen új szintre helyezik a piaclátogatás fogalmát. 





Nem klasszikus

A Bun Zoltán PhD (Firka Építész Stúdió) által tervezett középület nem klasszikus piac képét hozza, és nem is vásárcsarnokét. Vegyes funkciójú komplexum, mely környezetére reflektálva folytatja annak köztér jellegét. Tervezési alapvetés volt, hogy az Új Vásárcsarnoknak és a térnek programmatikusan, hozzáférhetőségben, vizuálisan egyaránt egységben kell működnie. Ahhoz, hogy a mai fogalmaink szerinti „köztérként” működjön a Szent István tér, egyfelől rendezni kellett a Vásárcsarnok-programot, másfelől sűrítést, intenzitásnövelést kellett végrehajtani.



Az ezredforduló piacának nem szabadtéri, nem nőtt-burjánzó halmaznak, hanem kompakt, strukturált, tervezett és ellenőrzött rendszernek kell lennie: a vásárcsarnok a káoszból mindig rendet akar teremteni. (Kravalik Zsuzsanna: Planning healthy cities - the role of markets in urban life, forrás: épitészforum. hu)

A komplexum
Az épület három nagy részre tagolható: a térszín alatti két feltöltő-kiszolgáló szintre, a vásárcsarnok két szintjére, illetve a rendezvényközpont két szintjére (2-3. emelet).
Az árusítóasztalok teljes mennyisége és az árudák egy része a földszinten kapott helyet, a hússzekció, az étkezdék és a nagyobb élelmiszerüzletek az emeleten. A három fő rész (parkolás-kiszolgálás, piac, rendezvényközpont) között infrastrukturális és vizuális kapcsolatok egyaránt kialakultak.
Az infrastrukturális ellátottság biztosítására az egész házban egységes, átmenő, függőleges közlekedő, gépészeti és szerkezeti magok épültek ki. A felső két szinten több korszerűtlen jelenlegi intézményt kiváltó rendezvényközpont, külső tetőkert és lobby épült ki: ezeken a területeken egy városi művelődési ház és egy profitorientált rendezvénytér együttese fog üzemelni. A multifunkciós színház- és koncertteremben az igényeknek megfelelően számos elrendezési módra nyílik lehetőség. (forrás: épitészforum.hu)



Wintermantel Zsolt: „Új fejezet kezdődik Újpest életében!”
Újpest polgármestere, Wintermantel Zsolt még augusztus 8-án osztotta meg a nagy hírt, miszerint végleges lett az új piac nyilvántartásba vétele. Ezzel új korszak kezdődött, egy korszak melyre ugyanúgy büszkék vagyunk, mint megannyi sportolónkra, művészünkre és polgárunkra. Nem volt egyszerű az út, nem is mondta senki, hogy az lesz. Viszont közös erővel és akarattal együtt nyithatjuk ezt a fejezetet, és együtt őrizhetjük az újpesti piac hagyományait, de ezúttal már egy városunkhoz méltó helyen.