TÁJÉKOZTATÁS: ezen oldalon található archív információkat jogszabályi előírás alapján meg kell tartani.


A hatályos honlap ezen a linken érhető el: https://ujpest.hu
Újpesti Önkormányzat - Egészségfejlesztési Iroda nyílt az SZTK-ban

Egészségfejlesztési Iroda nyílt az SZTK-ban

Ingyenes programokkal várják a kerületi lakosokat

Az Újpesti Önkormányzat egy 2017-ben benyújtott pályázaton nyerte el az Egészségfejlesztési Iroda kialakításához és működtetéséhez szükséges 90 millió forintos támogatást. Fontossága abban rejlik, hogy intézményi hátteret biztosít a betegmegelőzési és egészségfejlesztési programoknak a kerületben és hálózatba integrálja az egészségfejlesztési tevékenységet végző szervezeteket. Az Iroda minden helyi lakos számára ingyenesen elérhető programokat kínál.

Egészségfejlesztési Iroda nyílt az SZTK-ban kép

A megnyitó ünnepségen dr. Kupper András, az Újpesti Szakrendelő ügyvezető igazgatója, és Nagy István alpolgármester köszöntötte a jelenlévő orvosokat, védőnőket, szakembereket.

„Újpesten is nagyon sokan eldöntötték, hogy egészségtudatosan fognak élni, gondolok itt a rendszeres testmozgásra, az egészséges étkezésre, vagy adott esetben a dohányzásról való leszokásra. Természetesen ennek a programnak vannak olyan részei is, amelyek a szülői kompetenciának a hiányával, és a szülői készségek fejlesztésével foglalkozik. A bölcsődékben is elindultak már az előre lépések, és azt tapasztaljuk, hogy a szülők együttműködnek, hiszen manapság egyre nehezebb feladattá vált a gyereknevelés kérdésköre. Örülök, hogy ezeket a programokat minden újpesti ingyen kihasználhatja, hiszen ezáltal újabb lehetőséget teremtünk a lokálpatrióták és a helyi közösségek számára az egészségmegőrzésre, és az összefogásra” – nyilatkozta lapunknak Nagy István alpolgármester.

Az Újpesti Egészségfejlesztési Iroda ingyenes, folyamatos, és minden kerületi lakos számára elérhető programokat szervez. Közvetlen kapcsolatot alakít ki az egészségfejlesztési programok célcsoportjaival, oly módon, hogy bevonják az életmódváltásra szorulókat vagy a saját elhatározásukból életmódváltást kedvezményezőket, és figyelemmel kísérik a részvételüket.

Az Iroda által nyújtott ingyenes egészségmegőrző és fejlesztő programok között az alábbiakhoz lehet csatlakozni: a Rendszeres testmozgás, az Egészséges táplálkozás, a Dohányzásleszokás, a Mentális funkciók, és a Szülői készségeket támogató tervek.

„Helyszínként részben az Újpesti Szakrendelő fog szolgálni, valamint az együttműködő partnerek telephelyei. A hat alkalmas életmód programokon kívül az Iroda munkatársai rendszeresen jelen lesznek az Újpesti Önkormányzat kerületi rendezvényein, ahol felvilágosítással, tanácsadással, állapotfelméréssel várják az érdeklődőket. A programokat szakmailag képzett, elhivatott egészségügyi dolgozók vezetik” – hangsúlyozta Gál Ildikó ápolási igazgató.

Az Egészségfejlesztési Iroda általindított programokra az Újpesti Szakrendelő földszintjének 14-es szobájában személyesen, a +36 1 696 0052-es telefonszám hívásával, illetve email-en keresztül az efi@ujpestiszakrendelo.hu címen lehet jelentkezni.

AZ IRODA FEBRUÁRI PROGRAMJAI

2019. február 05. 14.00 – Fitt torna
2019. február 05. 11.00 – Senior torna
2019. február 14. 17.30 – Diéta tréning
2019. február 15. 8.30 – Recept klub
2019. február 18. 14.00 – Dohányzás leszoktató program
2019. február 20. 8.00 – Várandós klub
2019. február 25. 13.00 – Gerinc rekreációs torna
2019. február 26. 19.00 – Gerinc rekreációs torna
AZ EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI IRODA INGYENES PROGRAMJAI

Rendszeres testmozgást támogató programok

Lakóhelyhez közel, könnyen elérhető klubszerű mozgásterápiás tornafoglalkozás idősebb, nehezen mozgó, túlsúlyos, mozgásszervi, cardiovascularis vagy egyéb betegségben szenvedők részére.

Egészséges táplálkozást támogató programok

Dietetikusok közreműködésével, szakszerű étrendi tanácsadás nyújtása minden, az egészséges táplálkozás iránt komolyan érdeklődő részére.

Dohányzásleszokást támogató programok

A csoportos tanácsadáson a résztvevők megosztják tapasztalataikat, élményeiket a dohányzással, illetve leszokással kapcsolatban. A csoport tagjai stratégiákat tanulnak meg, gyakorolnak be az egyes helyzeti szituációk kezelésére, melyet eddig egy cigaretta rágyújtásával gondoltak megoldani.

Mentális funkciókat támogató programok

A programban résztvevőket pszichológus, szociális munkás és lelki gondozó a terápiás lehetőségek széles skáláját alkalmazva segíti önismereti, stresszkezelői, függőséget megelőző és kezelő csoportok formájában.

Szülői készséget támogató programok

A foglalkozáson a várandóság során felmerülő megannyi kérdésre kaphatnak válaszokat a résztvevők. A gyermek első életéveiben komoly támaszt jelenthet az édesanyák számára az a folyamatosan jelenlévő szakmai háttér, melyet a baba-mama klubok keretein belül tudnak igénybe venni. Persze a nagyobb gyermekeket nevelők „kezét sem engedik el”. Az iskolai helyszíneken megvalósuló szülői klubok a korcsoport aktuális kérdéseiben segítenek eligazodni.