TÁJÉKOZTATÁS: ezen oldalon található archív információkat jogszabályi előírás alapján meg kell tartani.


A hatályos honlap ezen a linken érhető el: https://ujpest.hu
Újpesti Önkormányzat - Felelős döntéseket kell hozni

Felelős döntéseket kell hozni

Új medikai szoftver, online időpontfoglalási lehetőség, klimatizált épület, rövidebb előjegyzési listák, több fiatalabb orvos, szigorú munkafegyelem, racionális gazdálkodás és betegbarát ellátás – ezekre lehet számítani idén az SZTK-ban. Interjú Ungár Klárával, az Újpesti Szakrendelő vezetőjével.

Felelős döntéseket kell hozni kép

- Múlt héten az egyik helyi hírportál megkongatta a vészharangot: megszűnik az online regisztráció az SZTK rendeléseire. Azóta kiderült: csupán átmeneti felfüggesztésről van szó, s a lehetőség március végétől ismét elérhető lesz az újpestiek számára. Miért kell szüneteltetni az internetes regisztrációt?

- A rendelőintézetben egy új orvosi software-re térünk át, ami sokkal okosabb lesz: például a páciensek már otthon, a számítógép előtt tudnak majd regisztrálni, nem kell elsétálni a rendelőig. A jelenlegi regisztrációt két okból állítottuk le: egyrészt ez része a most zajló fejlesztésnek, nem lehet külön kezelni. Másrészt a páciensek érdeke, hogy ne kelljen kétszer regisztrálni, mert aki most megteszi, annak az új rendszerben újra kellene.

- Tavaly év végén 350 millió forintos állami támogatást kapott a rendelőintézet. Az erre vonatkozó szakmai tervezetet január 30-án egyhangúan elfogadta a képviselő-testület, így az intézmény most már hozzáférhet az összeghez. Mire fordítják a támogatást?

- Egyrészt fejlesztésekre, gépekre, műszerekre. Másrészt piaci áron fogunk plusz diagnosztikai kapacitásokat vásárolni. Nem tartható, hogy hónapokat kell várni az UH-, az MRI- és a CT-vizsgálatokra. De a legnagyobb tétel a bér és a bérfejlesztés: szeretnénk pótolni a kieső orvosokat, idecsábítani fiatal kollégákat, megtartani a jelenlegi gárda nagy részét. Ezek mellett a szakdolgozók eddigi béremelésének azt a részét is pótolni kell, amit az állam idén már nem támogat.

 - Várható-e, hogy a támogatásnak köszönhetően rövidülnek a várólisták, vagy enyhül az orvoshiány?

- Ez a legfontosabb cél. Viszonylag rövid távon szeretnénk csökkenteni az UH és a mammográfiai sort. Új szolgáltatásként – ugyan nem túl nagy számban – az MRI-vizsgálatokat vezetnénk be. Kicsit hosszabb idő lesz a gasztroenterológiai sor csökkentése. Viszont szinte reménytelen reumatológust találni, most a négy orvosból kettő fog kiesni, a helyzet szinte megoldhatatlan. Az ortopédia és a neurológia erősítésére viszont van remény.

- Az Újpesti Napló is beszámolt róla, hogy klimatizálják az SZTK épületét. Mikorra fejeződhetnek be a munkálatok, és mennyiben fogják ezek érinteni a betegellátást?

- Nagyon bízom abban, hogy legkésőbb április végére a kivitelező befejezi a munkát, nyáron már mindenkinek: betegnek, asszisztenseknek, orvosoknak könnyebb lesz elviselni a hőséget.

- Az elmúlt hetekben a kormánypárti sajtóban azzal vádolták a kerület, illetve a rendelőintézet vezetését, hogy letettek az egynapos sebészet bevezetéséről, holott erre a célra rendelkezésre áll pályázati forrás és a „felújított” hetedik emelet. Mi a valós helyzet ezen a téren?

- A hetedik emelet jelenleg egy romhalmaz. Az újjáépítésre 400 millió forint áll majd rendelkezésre az év második felétől. A város vezetése arra kért a múlt hét végén, hogy készítsek alternatív tervet és viszonylag pontos számításokat a hetedik emelet hasznosítására. Tehát, egyrészt arra a kérdésre várnak választ, hogy mit lehet kihozni 400 millióból, másrészt arra, hogy mit lehet és mennyiért működtetni. Ezek nélkül nem lehet felelős döntést hozni. Az egynapos sebészettel az a helyzet, hogy az elődöm már végeztetett számításokat, és amennyiben nem tb-finanszírozott, évi sok, 300-400 milliós plusz terhet jelentene az önkormányzatnak. A közfinanszírozásba történő befogadására nagyon kicsi az esély, sajnos. Az újpesti önkormányzat, pártállástól függetlenül, újra aktív ellátást biztosító kórházat akar. Ha ez megvalósul, az egynapos sebészet pénzkidobás.

- Milyen fejlesztések, változások várhatóak a rendelőintézetben idén?

- Összefoglalva az eddigieket: új medikai szoftver, új honlap, online időpontfoglalási lehetőség, klimatizált épület, rövidebb előjegyzési listák, több fiatalabb orvos, szigorú munkafegyelem, racionális gazdálkodás, és főleg és elsősorban, betegbarát ellátás.

Hogy ezek megvalósuljanak, lesznek kellemetlen intézkedések is. Például a klímaszerelés miatt várhatóan február 21-én, pénteken, a gyermek rendelések jelentős része szünetelni fog, vagy például csökkenteni kell a nem kerületi lakosok ellátását. Persze lesznek kivételek, pl. akinek kerületi a háziorvosa, és ezt igazolja, továbbra is használhatja az újpesti szakrendelő szolgáltatásait, annak ellenére, hogy nem újpesti lakos. Vagy például az önkormányzat intézményeiben dolgozó nem újpestieket is el fogjuk látni.  A traumatológia és a gyermekrendelések egy részét a XV. kerületi lakosok is igénybe vehetik.

BG