TÁJÉKOZTATÁS: ezen oldalon található archív információkat jogszabályi előírás alapján meg kell tartani.


A hatályos honlap ezen a linken érhető el: https://ujpest.hu
Újpesti Önkormányzat - Kezdődik az SZTK felújítása

Kezdődik az SZTK felújítása

új fejezetet nyit Újpest életében, hogy az önkormányzat átveszi a szakrendelő működtetését

Az októberi átvételt követően azonnal hozzálát az SZTK felújításához az önkormányzat - jelentette be Wintermantel Zsolt polgármester az Újpesti Egészségterv kidolgozásáról szóló konferenciát követő sajtótájékoztatón. Az önkormányzat ezzel párhuzamosan hozzálát az új szakrendelő tervezéséhez, az épület egyik lehetséges helyszíneként a városházával szembeni területet említette. Nagy István alpolgármester arról tájékoztatott, terveik szerint novembertől elindul a 24 órás ügyelet.

Kezdődik az SZTK felújítása kép

Új fejezethez ért Újpest azzal, hogy az itt élők akaratát teljesítve, októbertől az önkormányzat átveszi a szakrendelő működtetését – jelentette ki Wintermantel Zsolt az újpesti egészségterv készítéséről szóló konferencia sajtótájékoztatóján. Újpest polgármestere hangsúlyozta, amint átveszik az intzémény fenntartását, sürgősségi beavatkozásokat hajtanak végre: kifestik az épületet, felújítják a vizesblokkokat. Tavasszal – felhasználva a pályázaton elnyert forrást – fűtéskorszerűsítést hajtanak végre, kicserélnek 900 nyílászárót. Emlékeztetett arra, amióta az épületet átadták, negyven éve, ez lesz az első felújítás, amit már új gazdája, az újpesti önkormányzat végez el, saját költségvetéséből. Megjegyezte, a szakrendelő átvétele hosszú folyamat volt, többen próbálták akadályozni, megvalósításáért külön köszönet illeti Nagy Istvánt, aki alpolgármesterként húsz éve dolgozik az újpestiek érdekeiért.

Az egészségtervvel kapcsolatban az egyén szerepét hangsúlyozta, aki maga is felelős egészségi állapotáért, amellett, hogy az önkormányzat gondoskodik az itt élők színvonalas egészségügyi ellátásáról.

Hollósi Antal, a Károlyi Sándor Kórház és Rendelőintézet igazgatója arról beszélt, az újpestiek fizikailag is érzékelni fogják, hogy új kezekbe került a szakrendelő. Fontosnak tartja, hogy megmaradjon az együttműködés az újpesti és más fővárosi kórházakkal.

Varga József, Újpest Önkormányzata Szociális és Egészségügyi Intézmények igazgatója, az SZTK működtetésére alapított társaság ügyvezető igazgatója arról tájékoztatott, hogy az egészségterv alapján az önkormányzati rendeletet fognak alkotni. Ez tartalmazza majd mindazon egészségügyi tevékenységet, ellátást, amelyeket az önkormányzat vállal. Négy-öt hónap múlva konkrét eredményekről tud beszámolni.

Nagy István népjóléti alpolgármester azt emelte ki, egészségtervre korábban is szüksége lett volna a kerületnek, a korábbi városvezetés belső harcai azonban nem tették lehetővé az együttműködést. Az új városvezetés ezzel szemben a közös munka és az összefogás híve, ezért jöhet létre az egészségterv, és ennek köszönhetően tudnak minden területnek forrást biztosítani.

Kérdésre válaszolva a polgármester elmondta, egy új szakrendelő építése 2,5-3 évet vesz igénybe az első kapavágástól, a költsége 1,5-2 milliárd forint lehet. Az épület tervezését azonban megelőzi az orvos szakmai program elkészítése, amely – többek között – felméri az igényeket és az ellátási kapacitásokat. Az új szakrendelő egyik lehetséges helyszínként Újpest Városközpontban a városházával szembeni üres telket említette, ami kiválóan megközelíthető.

Nagy István alpolgármester – szintén kérdésre válaszolva – azt közölte, terveik szerint novembertől elindítják a 24 órás ügyeletet, ezzel is tehermentesítve a háziorvosokat. Az új szolgáltatót közbeszerzési pályázaton már kiválasztották. – Az újpestiek régi igénye teljesül ezzel – tette hozzá.***

Az alábbiakban a polgármesteri köszöntő szó szerinti leiratát olvashatják, amellyel megnyitotta a konferenciát:


"Sokszor figyeltem meg – magamon is –, hogy az ember a legtöbb fontos értékéhez hajlamos úgy viszonyulni, hogy csak akkor kezdi el igazán értékelni, amikor elveszíti, vagy veszélyben érzi. Különösen igaz ez a tétel az egészségünkre.

Gyerekkorban, vagy ifjú éveinkben eszünkbe sem jut, annyira természetes, magától értetődő. Egy-két bokaficam, kanyaró, bárányhimlő, kartörés, oda se neki, ebcsont beforr – gondolja az ember olyankor. Nem is értjük, ahogy én se értettem valaha, miért mondogatják az idősebbek, hogy „csak egészség legyen, a többi nem számít”.

Akkor még berzenkedünk: dehogynem számít. Akkor még minden más fontosabbnak tűnik: a foci, a barátok, a filmek, a zenék, akár még a tanulás is.

De aztán óhatatlanul eljönnek azok a pillanatok, eljön az az életkor, amelyben megértjük a régi mondás bölcsességét. Harminc fölött már a legegészségesebb, legsportosabb ember is kezdi sejteni, hogy nem lesz ez mindig így.

Ekkor már elég hét-nyolc nap kényszerű fekvés felpolcolt lábbal, és máris visszakívánjuk azokat a pillanatokat, élethelyzeteket is, amelyeknek előtte nem tudtunk örülni, esetleg kifejezetten untunk, vagy nehezen viseltünk, de legalább a lábunk nem fájt közben, és oda mehettünk, ahová akartunk.

Amíg az ember egészséges, voltaképp mindenre képes lehet, minden helyzeten úrrá tud lenni. Röviden ezt én úgy szoktam összefoglalni, hogy az egészség boldogít.

Ugyanakkor azt hiszem, mi emberek mindannyian a kiszolgáltatottságtól félünk leginkább az életben, márpedig az egészségünk elvesztése éppen ezzel fenyeget – részleges vagy teljes kiszolgáltatottsággal.

Egy bizonyos életkor felett kevés dolog van, amit ne adnánk oda azért, hogy amíg csak lehet, egészségesek maradhassunk. Ez is közös mindannyiunkban.

Közösen értük el, hogy Újpest ismét saját kezébe veszi a járóbeteg-ellátást. Hosszú küzdelem után magunkénak tudhatjuk az SZTK-t, amelynek régi, lerobbant épületét sikeres pályázatunk révén felújíthatjuk addig is, amíg az új szakrendelő felépül. Ez lehet egy másik nagy közös sikerünk az egészségügy terén.

Mindig emlegetni szoktam, hogy Újpest valaha, amikor még nem tartozott a fővároshoz, teljes egészében meg tudta oldani saját egészségügyi ellátását. Az én távlati céljaim között ott szerepel az, hogy ez egyszer ismét így legyen. Erről a célról én sose akarok lemondani. Újpest büszkeségéhez ez számomra mindig hozzátartozik.

Ezért nagyon nagy öröm számomra, hogy az első akadályt sikeresen leküzdöttük. Mivel az elmúlt évben rendbe tettük a város költségvetését és mostanra stabil lábakon állunk, folytathatjuk terveink megvalósítását.  Reményeim szerint, ahogy az ország kilábal a válság időszakból, több lehetőség nyílik majd számunkra is arra, hogy tovább fejlesszük saját egészségügyi ellátásunkat.

Mindezek szellemében, magam és az újpesti önkormányzat nevében tisztelettel köszöntöm az Egészségterv konferencia résztvevőit. Egyúttal szeretnék mindenkit biztosítani arról, hogy Újpest mai városvezetése a rendelkezésre álló lehetőségek szerint minden ilyen kezdeményezést, eseményt és programot örömmel támogat, ami közös egészségünk védelmét, az újpesti közösség egészségesebb és boldogabb élet szolgálja.

A konferenciához mindannyiuknak jó munkát kívánok."