TÁJÉKOZTATÁS: ezen oldalon található archív információkat jogszabályi előírás alapján meg kell tartani.


A hatályos honlap ezen a linken érhető el: https://ujpest.hu
Újpesti Önkormányzat - Bővül a gyógyítók száma

Bővül a gyógyítók száma

Csökkenhet a várakozási idő

Azt újpesti SZTK tulajdonosa október óta Újpest Önkormányzata, amely hozzálátott a rendelő felújításához. Míg a hivatásukat tudással és törődéssel végző orvosokat a betegek is dicsérettel illetik, nem térnek napirendre a több hónapos előjegyzés felett. A reumatológián Dr. Balogh Zsuzsanna rendelés-vezető főorvos úgy fogalmaz: közeli a segítség, rövidülhet a várakozási idő, dicséret illeti az új vezetést. Mint kiderül: az intézkedés nem pénzkérdés.

Bővül a gyógyítók száma kép

– A recepción januárra kap időpontot az, aki emiatt telefonál. Mi ennek az oka?
– Évekkel ezelőtt a százezres lakosú Újpesten négy főállású reumatológus dolgozott. Régóta már egyedül látom el a hét minden napján a szakrendelést. Egy kollegám hetente egy, a másik kollégám hetente két rendelést vállal. Országos jelenség, hogy kevés a szakorvos, nem vonzó munkahely a rendelőintézet – mondja Dr. Balogh Zsuzsanna főorvos.

– Van remény a változásra?
– Dicséret illeti az SZTK új vezetését, rátalált két kollégára. November közepén illetve januárban érkeznek, hetente egy-egy rendelési időt vállaltak. Már ez is nagy segítség lesz.

– Úgy tűnik, nem csökken a mozgásszervi megbetegedések száma sem.
– A reumatológia nemcsak mindennemű mozgásszervi bajban illetékes szakma. Több belgyógyászati betegség is mozgásszervi tünettel, például ízületi gyulladással jár. Ezért belgyógyászati szempontból is figyelni kell a beteget. Folyamatosan gondozzuk azokat a betegeket, akik gyógyszerezésük, vagy állapotuk okán meghatározott időnként vissza kell térjenek a rendelésre.



Mozogjunk sokat!

A napokban megtartott Oszteoporózis Világnap irányította a figyelmet a „néma” betegségre, a csontritkulásra – mondja Dr. Balogh Zsuzsanna. – Arra bíztatom az ötven, hatvan év felettieket, ha csonttörést szenvednek, feltétlenül vegyenek részt csontritkulás szűrésen. A szűrővizsgálathoz háziorvosi beutaló szükséges.
Nem elégszer szólunk a mozgás fontosságáról. Erre csontritkulás esetén is figyelni kell. Sétáljunk minél többet! A sétálás nem megerőltető, de hasznos: a gerincoszlopra, a combnyakra állandó ingerként hat, az izmokat is rendben tartja. A séta a kardiológiai rehabilitációban is ajánlott, gondoljunk arra, sokszor nem egy, hanem többféle betegséget is kezelünk. Kiváló sport a Nordic Walking. Ajánlott a gyógytestnevelés. Azok, akik rendszeresen végeznek tornagyakorlatokat, ritkában keresik fel a reumatológiát is.