TÁJÉKOZTATÁS: ezen oldalon található archív információkat jogszabályi előírás alapján meg kell tartani.


A hatályos honlap ezen a linken érhető el: https://ujpest.hu
Újpesti Önkormányzat - Kicsik formálta perecek

Kicsik formálta perecek

Ovisok látogatása a piacon

Óvodás csoportok látogatnak a következő fél évben az Újpesti Piacra, hogy megismerkedjenek annak kereskedelmi és közösségi funkciójával. Az első látogatók a Bőrfestő Óvodából, 2012. október 11-én, csütörtökön délelőtt érkeztek a csarnok elé, ahol Wintermantel Zsolt köszöntötte őket.

Kicsik formálta perecek kép

Az üdvözlés után a polgármester a piac területén lévő Lipóti Pékségbe kísérte a kicsiket és a kísérő óvónőket. Az üzemben Uri Zsolt pékmester keverte gépével a tésztát, amelyből a gyerekek elkészíthették péksüteményeiket. Míg a művelet zajlott, az óvodások kóstolgatták a Tóth Péter tulajdonos által felajánlott pogácsákat. A tészta elkészülte után, Oberhauser János üzletvezető mutatta meg a fogásokat. Sebők Timi nagycsoportos óvodás zsömlét formázott, amiből a végén kifli lett. A legtöbben perecet alkottak, amelyeket megjelöltek; hogy felismerhető legyen a termék, vonalkódos papírra rajzolták a jelüket. Amíg sült a „mű”, a kicsik, Práger Ferenc  vezető piacfelügyelővel végig járták a piacot. A halstandnál Bredáné Bagdi Katalin óvónő kérdésére, hogy ki szereti a halat, szinte minden kéz magasra emelkedett. Nem így a töknél, pedig olykor az óvodában tökfőzeléket is felszolgálnak.

A piackör végén egy csokor virágot vettek az óvodások. Mire a csoport visszaért a pékséghez, már a másik ovis csoport is megérkezett, és megsültek a gyerekek készítette pékáruk is. Sebők Timi kiflije szép, ropogós lett. Többen megígérték, hogy a szüleikkel visszatérnek a piacra.

Á.T.




Folyamatos utánpótlás
– Itt működik Újpest szívében egy piac, amely nekünk nagyon fontos – nyilatkozta a polgármester. – A mai helyzetben mindenképpen fontos, hogy a gyerekek már ovis korukban megismerjék a piacot, s tisztában legyenek azzal, hogy nemcsak a plázákban lehet vásárolni. Szerintem ez a kicsiknek egy kedves, szórakoztató program, mely által tanulhatnak is. Remélem, otthon elmesélik a szüleiknek a látottakat, és itt szerzik majd be a hétvégi ebédhez a termékeket. Hogy a piac miliője fennmaradjon, folyamatos utánpótlásra van szükség, mi ezt elkezdjük az ovisokkal. Vásárlók lesznek ők, de az is lehet, hogy néhány pék is kikerül közülük.