TÁJÉKOZTATÁS: ezen oldalon található archív információkat jogszabályi előírás alapján meg kell tartani.


A hatályos honlap ezen a linken érhető el: https://ujpest.hu
Újpesti Önkormányzat - Ludaskása, zsíros kenyérrel

Ludaskása, zsíros kenyérrel

A Márton-napot megelőző szombaton, november 10-én, meglepetéssel várta az Újpesti Piac-és Vásárcsarnok Felügyelősége a vásárlókat. Úgy tűnik, hogy a piacon tudják, hogy a jóból soha nem elég, hiszen 2 héttel ezelőtt éppen szüretet tartottak, musttal kínálták a piacra látogatókat. A mai libanap sikere szintén előre borítékolható volt.

Ludaskása, zsíros kenyérrel kép

Derengő napsütésben már hosszú sor kígyózott tíz óra előtt a Virágcsarnok szomszédságában megterített asztalnál. Ezúttal májas zsíros kenyérrel készültek, több kiló kenyeret szeleteltek, nem éppen diétás vastagságúra a Piacfelügyelőség munkatársai. A Márton-napi libatornak több kacsa is áldozatul esett, kétféle májból készült a lilahagymával, savanyúsággal kínált illatos, hozzávalókkal dúsított zsíros kenyér. Aki forró ludaskására vágyott, szintén jóízűen falatozott.

Két fehér liba–mutatóba
A kínáló asztal szomszédságában két hófehér, szépséges és türelmes liba állta , olykor egymást is melegítve, összebújva a vásárlók pillantását és simogatását. A jószágoknak leginkább a gyermekek örültek, kérték is szüleiket, örökítsék meg a mobiltelefon kamerájával a látványt.

Jubiláló Márton-napi kóstoló
Balogh Angélától, az Újpesti Piac-és Vásárcsarnok helyettes vezetőjétől megtudtuk: ötödik éve, hogy Márton –naphoz kapcsolódóan liba étkeket tálalnak a vásárlóknak.

–Szeretnénk jó hangulatot teremteni a szombati vásári forgatagban és  a hagyományőrzéshez  ily módon is hozzájárulni–fűzte hozzá.  A hozzávalókról is szót váltottunk:
 –Pecsenyeliba került ma a lábasba, hiszen karácsonyig hizlalni kell még a szárnyast. A pecsenyelibából és kacsából készült kóstolóhoz több mint 500 kenyeret kentünk meg. Ehhez 13 kilogramm liba illetve kacsamájat dolgoztunk fel, 2 kilogramm hagymát,  ötnél is több kilogramm libatest-hájat,  zsiradékot1 kilogramm fokhagymát dolgoztunk össze. A ludaskásához 7 kilogramm rizs, számtalan friss zöldség, 15 kilogramm libaaprólék adta az alapot. Amint látom, étvágyért nem mentek a látogatók a szomszédba, jóízűen ettek, elfogyott minden az utolsó morzsáig, rizsszemig.

Ötletet is kaptam
Szalontai Árpádné most volt először  libanapi kóstolón:
–Nagyon jólesett a csípős időben a forró kóstoló, a szíves kínálás –mondta. –A férjem olykor emlékeztet arra, fiatal korunkban többször került liba az asztalunkra. Felnőttek a gyerekek, inkább csak ünnep idején gazdag a menü. A ludaskását megízlelve azonban régi idők ízei jutottak eszembe. Úgy döntöttem, meglepetést szerzek  Árpádnak azzal, hogy pecsenyelibát készítek.

A nagyi is így csinálja!
A középiskolás fiatalember, Füleki Zsolt zsíros kenyérrel a kezében mondta el:
–mintha a Nagymama készítette volna!  A nagyszüleimnél, Borsodban, tyúkok, kacsák és libák egyaránt vannak, miként ízletes ételek, fincsi sütemények is. Az anyut kísértem ma a piacra, így láttam meg az ételkóstolót. Amíg az anyu vásárol én lehorgonyoztam itt. Akár több szelet kenyér is elférne bennem. Szerintem nagyon jó ötlet, hogy a Márton –napra és a hagyományos ételekre is felhívják a figyelmet. Mértékkel fogyasztva nem hizlal a liba!



Libák és legendák
Márton, egy római tribunus i.sz. 316-ban született fia, 18 éves korában apja kívánságára a légió katonája lett, s a legenda szerint 18 éves volt, amikor palástját odaadta egy didergő koldusnak. Nem sokkal később Amiens-ben megkeresztelkedett, otthagyta a sereget és  misszionárius lett, majd 371-ben a Loire menti Tours püspökévé emelték.

A hagyomány szerint Márton elbújt a nagy megtiszteltetés elől a libák között, de a nagy gágogás elárulta. Úgy tudni, meggyőző és hiteles püspök volt, aki az imádságot és a lelkészséget össze tudta egyeztetni a jótékonysággal. Időszámításunk után 397-ben hunyt el. Halála után váratlanul igen népszerűvé vált: ő az első keresztény szent, aki nem mártírként emelkedett az oltárokra, Franciaországban pedig az 5-6. század fordulóján egyenesen nemzeti szentként tisztelték.