TÁJÉKOZTATÁS: ezen oldalon található archív információkat jogszabályi előírás alapján meg kell tartani.


A hatályos honlap ezen a linken érhető el: https://ujpest.hu
Újpesti Önkormányzat - Korszakváltás az újpesti egészségügyben

Korszakváltás az újpesti egészségügyben

– A 2011. november elsejével meginduló és most az SZTK épületében helyet kapó 24 órás felnőtt-háziorvosi szolgálatot ön korszakváltásnak nevezte az egészségtervet beharangozó nyitórendezvényen. Mi a tapasztalata az elmúlt időszakról? – kérdeztük Nagy István alpolgármestert.

 Korszakváltás az újpesti egészségügyben kép

– Talán nem veszik szerénytelenségnek, amit akkor mondtam. Ugyanis azt a munkát, amelyet a választások óta az egészségügyi ellátás átszervezése kapcsán elvégeztünk, nyugodtan nevezhetjük korszakváltásnak. Az egészségüggyel kapcsolatos, évekig tartó politikai vitákat sikerült lezárnunk.

Az új városvezetés javaslatára 2011 őszén megvalósult a járóbeteg-szakellátás újpesti fenntartásba vétele. Ezután elkezdődött a szakrendelő felújítása, amiről szintén elmondható, hogy korszakos lépés volt, hiszen negyven éve vártak erre a betegek és az egészségügyi dolgozók egyaránt. Először a szakrendelő vizesblokkjainak, majd a homlokzatnak és a gépészetnek az energiatakarékos felújítása, ezzel párhuzamosan az elektromos hálózat és a betegvárók rendbetétele is megtörtént.

Az orvosszakmai programban megfogalmazottak szerint került sor az egyes járóbeteg-szakellátásoknak az épületen belüli áthelyezésére. Jelentős beruházásokkal sikerült javítani a gép-, műszer- és eszközellátást. Új kézi műszereket kapott a sebészeti szakrendelés, két új ultrahangkészüléket vásároltunk.

A szájsebészeti szakrendelésen a szinte használhatatlan fogászati kezelőegységet cseréltük le egy korszerűbbre, és beszereztünk egy digitális fogászati röntgent is. Jobb körülményeket teremtettünk a vérvételre jelentkezőknek, akadálymentesítettük az épületet. Lezajlott a Fóti úti tüdőgondozó átköltöztetése, és a napokban helyezzük át a szakrendelőbe a 24 órás központi ügyeletet is. Az egészségügyi ellátás koncentrálásával régóta húzódó problémák megoldására is törekszünk. Remélem, ettől kezdve megszűnnek az ügyeleti ellátás működésével, az éjszakai betegforgalommal kapcsolatos lakossági panaszok. Sor került az önkormányzat egészségügyi feladatainak átszervezésére is. A képviselőtestület 2011. október 1. napjától kezdve az Újpesti Egészségügyi Szolgáltató Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaságot bízta meg a járóbeteg-szakellátás működtetésével. 2012. december 1-jétől a közhasznú gazdasági társaság végzi az alapellátási feladatok szervezését, működtetését is.

Ezek a lépések a szakrendelőt felkereső betegek, a gyógyító munkát végző orvosok, szakdolgozók és technikai személyzet számára teremtettek jobb körülményeket, hiszen az újpesti betegellátás minőségének javítása volt a célunk.

Tudjuk, hogy vannak még problémák, elsősorban a várakozási időkre gondolok, összegzésként mégis azt mondom, hogy kiszervezése óta a járóbeteg- szakellátás költséghatékony módon, jó szakmai színvonalon működik.

Remélem, a betegek is hasonlóan látják, és bízom abban, hogy a szakrendelőben dolgozók is úgy gondolják, hosszú idő után először érezhetik a fenntartó megbecsülését, hivatásuk és lelkiismeretes munkájuk elismerését.

U. N.