TÁJÉKOZTATÁS: ezen oldalon található archív információkat jogszabályi előírás alapján meg kell tartani.


A hatályos honlap ezen a linken érhető el: https://ujpest.hu
Újpesti Önkormányzat - A legkorszerűbb röntgengépek érkeznek Újpestre

A legkorszerűbb röntgengépek érkeznek Újpestre

Sorozatos megújulás

Aláírták a közel nettó 150 millió forint értékű röntgenberendezések beszerzésére és a jótállást követő szervizelésre kötött megállapodást augusztus 12-én a polgármesteri hivatalban. A megállapodásban foglaltak szerint év végén a legkorszerűbb röntgengépek állnak szolgálatba a szakorvosi rendelőintézetben.

A legkorszerűbb röntgengépek érkeznek Újpestre kép

A dokumentumok aláírása előtti rövid sajtótájékoztatón Wintermantel Zsolt azt mondta, e gépek beszerzésével tovább korszerűsödik Újpest egészségügyi ellátása. A polgármester hozzátette: Újpesten nem csupán az egészségügyben valósultak meg fejlesztések, azonban kiemelte, hogy amióta a város a kezébe vette a szakrendelőt, energetikai korszerűsítést és belső szakmai-tartalmi-műszaki fejlesztéseket hajtott-hajt végre rajta. Utóbbiak közül külön említette a harmadik emeleti képalkotó diagnosztikát, amely a Getronics Magyarország Kft.-vel és a Pascal Team Kft-vel mint közös ajánlattevőkkel kötött megállapodásban foglaltak szerint a legkorszerűbb digitális röntgenkészülékekkel bővül.

Rátkai Péter, a Getronics Magyarország kft. ügyvezetője az aláírás előtt elmondta: három magyar fejlesztésű, korszerű röntgenberendezés érkezik az SZTK-ba, ezeket az új eszközöket az ország több megyéjében és nagyvárosában (Debrecenben és Szegeden) is alkalmazzák már, így garantáltan kipróbált technológia érkezik Újpestre. Hozzátette: míg korábban ez kizárólagosan orvosi technológiának számított, addig ma sokkal inkább a képalkotáshoz kapcsolódó informatikai rendszerként tarthatjuk nyilván.

Az aláíráson a polgármesteren és a Getronics Kft. ügyvezetőjén kívül dr. Varga József, az SZTK ügyvezetője és dr. Hollósi Antal országgyűlési képviselő is részt vett. Utóbbi személyes élményeit is említve emlékeztetett: újpestiként látta az akkor még az OTI-hoz (Országos Társadalombiztosító Intézet) tartozó rendelő felépülését, majd elhasználódását, valamint kiemelte azt is, hogy az utóbbi miatt az önkormányzat korábban is támogatta az akkor még a Károlyi-kórházhoz tartozó SZTK-t.

– Egy ilyen jellegű és mértékű támogatás országos szinten is ritkaságnak számít. Azzal, hogy a szakrendelő továbbra is újpesti kézben maradhatott, az állam bizalmat szavazott a városnak, aminek Újpest maradéktalanul igyekszik megfelelni – fogalmazott.

Magáról a berendezésről orvosi-szakmai szemmel azt mondta: előnye, hogy gazdaságosan működik, és több munkahely képeit lehet egy helyen megtekinteni, értékelni. (Sőt, akár másik városból is megtehetik ugyanezt.)
Hollósi arról is szólt, hogy az új technológia nagyobb felkészültséget igényel a gyógyítók részéről, valamint kitért arra, hogy a betegek is szívesebben keresnek fel egy korszerű intézményt, és mindezek mellett nem elhanyagolható az sem, hogy a szűrővizsgálatoknak a radiológia is a részét képezi.

A Wintermantel Zsolt által ismertetett számadatok szerint az év végével üzembe álló gépeken évente negyven-ötvenezer vizsgálatot végeznek, nyolcvan-százezer lelet készül, a beruházás pedig százötvenmillió forint értéket képvisel. A tájékoztató a hivatalos papírok aláírásával ért véget, amelyek már kézzelfoghatóan is biztosítják az egészségügyi ellátás további korszerűsítését Újpesten.



Idén a képalkotó diagnosztika kialakításán kívül új ultrahangkészüléket és fogászati széket kapott a rendelőintézet, és ugyanide költözött be a huszonnégy órás ügyelet is.

M. Orbán András