TÁJÉKOZTATÁS: ezen oldalon található archív információkat jogszabályi előírás alapján meg kell tartani.


A hatályos honlap ezen a linken érhető el: https://ujpest.hu
Újpesti Önkormányzat - Családias hangulatban

Családias hangulatban

A művelődési ház aulája zsúfolásig megtelt, tündéri kisbabák – karon ülők, totyogók és nagyobbacskák – érkeztek édesanyjukkal. Számos apuka is betársult, jelezve, számukra sem közömbös gyermekük táplálása és nevelése. A Wintermantel Zsolt fővédnökletével zajló eseményen Zolnai Mariann, a Hargita utcai védőnői szolgálat vezetője utalt köszöntőjében az anyatejes táplálás jelentőségére és arra a lelki harmóniára, amely hosszú távon meghatározza a gyermek pszichés fejlődését.

Családias hangulatban  kép

A kisbabának az anyatej a lehető legjobb

A rendezvényen dr. Hollósi Antal országgyűlési képviselő, a Károlyi Sándor Kórház orvosigazgatója tisztelettel és szeretettel köszöntötte az édesanyákat, apukákat. Majd képviselőként és orvosként egyaránt szólt.

– Az elmúlt években sok minden változott körülöttünk, egy dolog nem, s ez az újszülöttek táplálása. Kétségtelenül volt egy időszak, amikor az anyatejes táplálás jelentősége háttérbe szorult. Szerencsére manapság éppen ennek ellenkezőjére van példa. Egyre több édesanya hisz abban, hogy a szoptatással a lehető legjobbat adja gyermekének – emelte ki dr. Hollósi Antal, majd utalt arra, hogy már az egykori újpesti szülőotthonban dolgozó szülészorvosok számos módszert kipróbáltak annak érdekében, hogy az anyukák néhány órával a szülés után már gyermekükkel lehessenek,és megkezdődhessen az anyatejes táplálás is. – A magyar csecsemőgondozás egykoron világhírű volt, és reméljük, hogy ismét az lesz – fejezte ki reményét dr. Hollósi Antal.

Ebben pedig nagy szerepe van az újpesti védőnői szolgálatnak és a tevékenységet mindenben támogató önkormányzatnak. Valamint annak, hogy az SZTK-t átvevő önkormányzat megfelelő egészségügyi ellátást biztosít az újpestieknek. Abbéli bizakodással, hogy a születések száma is növekedni fog, a képviselő úr köszönetet mondott a gyermeket nevelő, jelen lévő édesanyáknak. 

Az odafigyelés és a támogatás szép példája, hogy az anyatejes világnap apropóján az önkormányzat évről évre megajándékozza a védőnőket, munkájukat segítendő. Dr. Hollósi Antal ezúttal minden tanácsadónak a magzati szívhang mérésére alkalmas Doppler-készüléket adott át, amelyet Oravecz Dorottya vezető védőnő vett át valamennyiük nevében. 

Újpest ebben is példát mutat

Az anyatejes táplálás jelentőségét emelte ki dr. Dabousné Székelyhidi Jutka, a Király utcai védők vezetője, aki egyúttal számadatokat is említett:

– Örvendetes, hogy Újpesten szép számmal vannak olyan anyukák, akik gyermeküket legalább hat hónapos korukig anyatejjel táplálják. Ebben az évben például tíz édesanya vállalta, hogy koraszülött, beteg kisbaba számára felajánlja a saját gyermekének már felesleges anyatejet. Ők összesen 1938 liter anyatejet adtak le, és ezáltal huszonkét kisbaba 504 liter anyatejet kaphatottÚjpesten.

Az anyukák – Hoffmanné Szalai Zsófia, Enyediné Gellért Orsolya, Ördög Bernadett, Benke Katalin, Pappné Berger Tímea, Ferenczy Krisztina, Petróczy Noémi, dr. Makráné Nagy Judit, Bódi Katalin, Lauberné Debreczeni Gabriella – segítségét ajándékkal köszönték meg a rendezvényen a szervezők.

Székelyhidi Jutka sorolja, amíg az országos adatokat nézve a kismamák 40 százaléka táplálja gyermekét hat hónapos koráig anyatejjel, az újpesti adat ennél jobb: 2013-ban a mamák 45,3 százaléka tett így (2012-ben 41 százalékot rögzített a statisztika), és egyre gyakoribb, hogy a gyermek egyéves koráig vagy azon túlra is átnyúlik a szoptatási időszak.


Személyes tapasztalat

Haba-Dudás Bea, a négyéves Laura és az egyéves és egy hónapos Máté édesanyja a védőnő szavait erősíti meg:

– Főleg az első gyermekemnél volt fontos a védői segítség, de Máté esetében is hasznos tanácsokat kapok Irénke nénitől. Máté még mindig anyatejet kap, tudom, hogy az anyatej ennivaló, altató és nyugtató. Lauránk nyolc hónapos koráig szopott. Kálmán doktor is azt erősítette bennem, hogy csináljam, ne adjam fel. Ezért a biztatásért a mai napig hálás vagyok, hiszen a második gyermekünknél már alkalmaztuk a tapasztalatokat.

A 11 hónapos Gulyás Csengét és édesanyját, Holló Erikát az édesapa, Gulyás Mihály is elkísérte a rendezvényre. A kicsit dajkáló apukának szerencsére sikerült szabaddá tennie magát erre a napra, így a hölgyekkel tartott. Erika elmondta, hogy nagyon fontosnak tartja az anyatejes táplálást, és még Csengének sem volt ez ellen kifogása – derülünk az anyuka megjegyzésén.

– Szeretném, ha egy-másfél éves koráig megmaradna az anyatej, amelynek szerencsére bővében vagyunk – tudtuk meg Erikától.


Mosolygó babák

A rendezvény hagyományosan fényképes tablón mutatja be az anyatejjel táplált kisbabákat. Ezek a képek kedves színfoltjai az eseménynek, és a tablónak utóélete is van: a védők a rendelőkbe viszik. Így a kicsik évek múltán a tanácsadókban viszontláthatják egykori önmagukat.

Színes program

A találkozó a kikapcsolódásra is lehetőséget nyújtott: mozgásművészeti stúdió bemutatója, bábszínházi előadás, tánc és tombola köszöntötte a meghívott vendégeket. Természetesen a bohóc is eljött, és lufit hajtogatott.

A rendezvényen sorsolták ki az Újpesti Naplóban megjelentetett, védőnők által elkészített keresztrejtvény nyerteseit is.

B.K.

A rendezvény támogatói voltak: 

Újpest Önkormányzata
Újpesti Egészségügyi Nonprofit Kft.
Adonika Mozgásművészeti Stúdió
Ákos Anna Mária
Babó Fejlesztőközpont
Ceumed Kft.
Clearwater Kft.
Dr. Peithner Budapest Kft.
Felicitas Kft.
Fitt Forma Stúdió
Hipp Kft.
Karinthy Frigyes Általános Művelődési Központ
Kolofon Nyomda Kft.
Központi Anyatejgyűjtő Állomás
Magyar Védőnők Egyesülete
Majorka Színház
Maki Játszóház
Melanoma Mobil
Merck Kft
Meteor Dance Táncstúdió
Napraforgó Képességfejlesztő Központ
Numil Kft
Oriflame 
PelenkaOnline
Pezomed Kft.
Simon András költő és festőművész
Swabe Hungary Kft
Újpesti Gyermekfogászat
Újpesti Napló
ÚKTV