TÁJÉKOZTATÁS: ezen oldalon található archív információkat jogszabályi előírás alapján meg kell tartani.


A hatályos honlap ezen a linken érhető el: https://ujpest.hu
Újpesti Önkormányzat - Hagyomány és megújulás Újpesten

Hagyomány és megújulás Újpesten

Újpest a múltjára és közelmúltjára büszke város, egyben megújuló fővárosi kerület is – összegezte lapunknak az elmúlt három évet Wintermantel Zsolt. A polgármester kiemelte: a jobboldali többség kezdettől fogva kikéri az itt élő családok tízezreinek a véleményét, s ennek eredménye ma már látható. Szerinte a fejlődés kulcsa, hogy a helyi elképzelésekre alapozott terveiket ma már a kormányzat és a főváros is támogatja.

Hagyomány és megújulás Újpesten kép

– Budapest IV. kerületét, az egykori önálló várost a kommunizmus idején, 1950-ben csatolták a fővároshoz. A rendszerváltozás után mégis sikerült újraértelmezni az Újpest nevet, és húsz éven át a független Derce Tamás volt a polgármester, akitől három éve vette át a stafétabotot. Mit vittek tovább, s mi az, amin változtattak?

– Elődöm magasra emelte a lécet két évtizedes, nagyon komoly városvezetői teljesítményével, bár az utolsó ciklusban gyakorlatilag megkötötte a kezét az akkori baloldali többség. Mindazonáltal 2010-ben szerencsés helyzetben voltunk: támaszkodhattunk az elmúlt húsz évben újra feltámasztott nagyon erős hagyományra, arra az újpesti lokálpatrióta gondolatvilágra, amit Derce Tamás képviselt. Erre alapozva tudtunk egyfajta új lendületet is adni a városnak.

– Ezt a fejlesztésekre érti?

– Elsőként saját kézbe vettük a szakrendelőnket, amelynek felújítása nagy léptekkel halad. A hőszigetelés, a nyílászárók, a gépészeti- és a villamos berendezések cseréje már megtörtént. Új betegvárókat alakítottunk ki, új digitális röntgengépeket, ultrahang-berendezéseket szereztünk be, folyamatos a korszerűsítés. A járóbeteg-ellátás korábban a Károlyi-kórház részeként működött, de Újpest végre átvehette a fenntartást, amit a szocialisták az előző ciklusban mind fővárosi, mind helyi szinten akadályoztak.

– Elődje egy időben még a fővárostól való elválás lehetőségét is fontolgatta.

– Újpest identitását tekintve önálló város, de egyben a főváros részre is. Ez nem volt mindig előnyös, de ma már inkább az. Ma az a szerencsés helyzet áll fönn, hogy az országnak, a fővárosnak és a kerületnek is jobboldali a vezetése, így egyfelé húzzuk a szekeret. Azt az adósságot, amit Budapest korábbi vezetői Újpesttel szemben felhalmoztak, most próbáljuk törleszteni az itt élő embereknek.

– Hogyan?

– Nemrég átadtuk a városrész első saját uszodáját. Sokáig működött itt egy fővárosi uszoda, de az előző városvezetés hosszú évekkel ezelőtt bezáratta. Mára az épület lepusztult, a vezetékrendszer használhatatlanná vált. Önerőből, csaknem egymilliárd forintból felépítettük az új uszodát. A beruházás jó példája annak a helyi párbeszédre épülő politikának, amelyet három éve indítottunk. 

- Kivel folytatnak párbeszédet? 

– Most februárban már negyedik alkalommal küldünk minden újpesti háztartásba egy levelet és egy kérdőívet „közös dolgainkról”.

– Az itt élő százezer ember hány százaléka válaszol a kerületi vezetés kérdéseire? 

– Évről évre növekszik a válaszadók száma, legutóbb csaknem tízezren küldték vissza a kérdőívet. Ha a közel 46 ezernyi háztartást nézzük, ez nagyon jó arány. Az újpestiek komolyan gondolják ezt a párbeszédet, és mind többen látják, érzékelik, hogy érdemi beleszólásuk lehet az ügyekbe, a véleményüknek súlya, eredménye van. Rögtön az első párbeszédben fogalmazta meg az elsöprő többség, hogy Újpestnek kell egy saját uszoda. Ez alapján még 2011-ben döntöttünk, a fejlesztést belevettük az önkormányzat „Hajrá, Újpest” nevű programjába, mára pedig elkészült ez a modern létesítmény.

– Miben segített még a párbeszéd?

– Szintén saját beruházásként a nyáron adhattuk át Magyarország legnagyobb szabadidős, családi játszóparkját, a Tarzan™ Parkot. Második ütemben még az év elején bővül ez a kéthektáros, ősfás gyermekbirodalom. Emelt szintű szórakozást, kikapcsolódást nyújtunk az ide látogató családoknak. Nem véletlenül nyerte el a „Budapest Márka” címet.

– Újpesten nagy hagyományai vannak a sportnak.

– A legutóbbi Kihívás Napján Újpest lett a legsportosabb város: a 75 ezer lélekszám fölötti települések közül az adott napon nálunk vettek részt sportprogramon a legtöbben.

Százhuszonnyolc éves a sportegyesületünk, a hihetetlen eredményeket, olimpiai bajnokok sorát magáénak tudható UTE. Stratégiai megállapodást kötöttünk, kiszámítható, biztonságos körülményeket teremtettünk, nem véletlenek az eredmények. De a hagyomány és a jelen is kötelez: átvettük és felújítjuk a Szilágyi úti atlétikai- és tornacentrumot, műfüves sportpályák sora készült el, egy négy évszakos sípályát, az óvodákban pedig többfunkciós sportpályákat építettünk.

– Újpesten sok a panelház, a lakótelep. Ezek megújítására is költenek?

– A központi támogatások mellett az önkormányzat saját energiahatékony felújítási programot is indított. Az elmúlt három évben csaknem 1300 lakás újult meg. A lakótelepeken úgynevezett ökoparkokat alakítunk ki. Megpróbáljuk környezetbarát, a zöld területeket megtartó, ugyanakkor a mai igényeknek is megfelelő megoldásokkal felújítani a panelházak közötti tereket. Ha például van elbontandó betontörmelék, akkor azt ledaráljuk, és beletesszük a járdaalapba.

Sok régi épület homlokzata is megszépült, nemrég pedig a főváros pályázatán nyertünk 384 millió forintot a Szent István tér további megújítására. 

– Korábban már megújult a kerület központi tere.

– Csak részben, de nemrég a Szent István tér és a hozzá tartozó újpesti piac megújításáról is döntöttünk. A piac is és a tér is nagyobb lesz. Ha minden jól megy, tavasszal kezdődik egy új vásárcsarnok építése a régi plébánia helyén. Itt is az emberek véleményére alapoztunk: a piacunk szebb és korszerűbb lesz, de a helyén marad, és végig üzemelni fog.

Ezek voltak a legfontosabb szempontok. Újpest tehát ismét látványos fejlesztésekre képes, emellett uniós támogatással bővítjük a kerület óvodai és a bölcsődei férőhelyeit is.

– Az állam február végéig az önkormányzatok összes adósságát átvállalja. Újpest mekkora tehertől szabadul meg?

– Szigorúan fejlesztési céllal ötmilliárd forintos kötvényt bocsátottunk ki 2011 végén, miután sikeresen stabilizáltuk a korábbi szocialista többség által sok száz milliós hiánnyal itt hagyott önkormányzati gazdálkodást. A tartozás 40 százalékát már átvállalta az állam, de most újabb források szabadulnak fel. Ez a kormány érdemben, jelentős mértékben támogatja a településeket, így Újpestet is. Erre alapozva tervezzük többek között a háziorvosi rendelők felújítását, az elhanyagolt újpesti Duna-part fejlesztését, és folytatódnak az utóbbi időben soha nem látott mértékben zajló útfelújítások is.

– Ön jelenleg országgyűlési képviselő is, de tavasszal már nem indul az életbe lépő összeférhetetlenségi szabályok miatt.

– Már az új jogszabályok megalkotása előtt világossá tettem: ha elégedettséget vált ki az a munka, amit 2010 után végeztem, és lehetőségem lesz rá, akkor Újpesten dolgoznék tovább. Remek csapattal dolgozhatok, a képviselők és a városházi dolgozók a város érdekeit tartják szem előtt, és még számos tennivaló vár ránk. Itt élek, újpesti vagyok, sokat kaptam ettől a városrésztől, és szeretnék még többet tenni ezért a közösségért.

Szabó Zsolt
Megjelent: Magyar Nemzet, 2014. január 8.