TÁJÉKOZTATÁS: ezen oldalon található archív információkat jogszabályi előírás alapján meg kell tartani.


A hatályos honlap ezen a linken érhető el: https://ujpest.hu
Újpesti Önkormányzat - Március elsejétől ismét Piac-Placc

Március elsejétől ismét Piac-Placc

A tavasz eljövetelét a Piac-Placc árusítói és vásárlói egyaránt várják. Ha az időjárás nem szól közbe, március első szombatján – amely idén épp elsejére esik – ismét benépesül a Piac-Placc területe, sőt bővül is az elárusítóhelyek száma. A helyekre már lehet jelentkezni. Az újpestiek népszerű kis piacáról, az újdonságokról Práger Ferenccel, az újpesti Szent István téri Piac- és Vásárcsarnok vezetőjével beszélgettünk.

Március elsejétől ismét Piac-Placc kép

Mint ismert, az Újpesti Párbeszéd kérdőíveire visszaérkezett korábbi válaszokból kitűnt, a helyiek nagyon szeretnének egy hangulatos kis piacot, ahol otthon feleslegessé váló holmijaikat adnák el. A lakossági kérés nyomán engedélyezte az önkormányzat az újpesti Piac-Placc létrejöttét. A standokon az elmúlt év március végétől a hideg idő beköszöntéig szombatonként minden otthon feleslegessé vált apróságot, használati tárgyat eladhattak az erre vállalkozók, kivéve élelmiszert, vegyi árut, virágot vagy élő állatot. A Piac-Placc a reméltnél is nagyobb sikert aratott. Az új évben, a téli szünet után már készülnek a márciusi folytatásra.

- Tavaly már az első hetekben nagy volt az érdeklődés az eladók és a vásárlók oldaláról nézve egyaránt - tér ki a tapasztalatokra Práger Ferenc piacvezető. - Olyannyira, hogy május végén, június elején már akkora volt a túljelentkezés, hogy nem volt üres asztal, türelmet kellett kérnünk az eladni szándékozóktól, miközben várakozói listát is nyitottunk a jelentkezők sorrendjében. Először 40 asztallal indultunk, de hamar 120 férőhelyessé bővítettük a területet a Duna sétányon. Az időjárás is kegyes volt, mindössze egy alkalommal mosta el az eső az árusítást, amely közismerten szabadban, tető nélkül zajlik.

Arra a kérdésre, hogy hoz-e az új tavaszi szezon változásokat, Práger Ferenc elmondja: mindenképpen.

- A férőhely bővítésén túl új dolog: aki árusításra jelentkezik, regisztrációjával lehetőséget teremt arra is, hogy egy hónapon át áruljon szombatonként. Ha akad olyan elárusítóhely, amelyre reggel 7 óráig nem érkezik ki a bérlő, megkapják azok, akik a várakozói listára kerültek, és ott vannak a helyszínen. A piacfelügyelőség ügyel az átlátható és rendezett sétányképre, csak az általuk rendelkezésre bocsátott asztalon pakolhatnak ki az eladók, külön asztalok, állványok nem hozhatók. Változatlan a bérleti díj - emeli ki a piac vezetője. - Az újpesti árusok 900, a város határán túlról érkezők 1500 forintot fizetnek alkalmanként. Ezért az összegért 6 órától 13.30-ig lehet a Piac-Placcon árulni. B. K.



JELENTKEZÉS
Az árusításra jelentkezni az interneten www.ujpest.hu/piacplacc címen, továbbá a piacfelügyelőségen személyesen lehet minden héten kedden délelőtt 9-12 óráig és csütörtökönként 12-16 óráig. Egy formanyomtatványt kell kitölteni, a névnél és az elérhetőségnél kérik jelezni, hogy a jelentkező mit szeretne árulni.