TÁJÉKOZTATÁS: ezen oldalon található archív információkat jogszabályi előírás alapján meg kell tartani.


A hatályos honlap ezen a linken érhető el: https://ujpest.hu
Újpesti Önkormányzat - Nőnapi Piac-Placc nyitány

Nőnapi Piac-Placc nyitány

A tavaszt a Piac-Placc árusítói és vásárlói egyaránt várták. Az idei nyitány éppen nőnapra, március 8-ára esett, már korán reggel benépesült a Piac-Placc területe, ahol jelentősen bővült, mégpedig kétszáz asztalra az elárusítóhelyek száma. A Duna sétány mellett a városháza mögötti tér is benépesült asztalokkal.

Nőnapi Piac-Placc nyitány kép

A szombati Piac-Placc nyitás előtt az Újpesti Naplóban megszólaltattunk két árust arról, mi adja a kis piac nagy sikerét. A kedvező árusítási feltételek mellett mindketten kiemelték a Piac-Placc találkozóhely – jellegét, ahol egyre többen ismerik egymást, s vannak visszatérő kuncsaftok. Mai körsétánkon a vásárlók véleményére voltunk kíváncsiak.

A szép időben a forgalomra nem lehetett panasz, szűknek bizonyult az eladótér. A friss nyugdíjas Mária éppen egy nippet tesz gondosan a szatyrába:–Volt nekünk is ebből a porcelán figurából, de sajnos eltörött, kedves, kislánykori emléket idéz számomra, ezért vettem meg. Most pótoltam, nem volt drága- mondja elégedetten mosolyogva. Majd megtudjuk, rendszeresen jár szombaton a piacra vásárolni és ilyenkor mustrát tart a Piac-Placcon is. – Vettem itt már mozsarat, könyvet, bizsut. – fűzi hozzá.

Bandi bácsi azt az időt használja ki a Piac-Placcon, amíg neje a nagycsarnokban húst vásárol. – Én nagyon élvezem ezt a böngészdét. Ha tehetem, mindig szétnézek. Az unokánk most lesz négyéves, mi úgy szoktuk mondani, hogy a nővérével szinte térdig járnak a Lego-ban, de eszembe jutott, hogy megnézem van-e most a kínálatban ólomkatona. Tavaly láttam, azóta is bánom, hogy nem vettem meg, de akkor még kicsi volt Soma úrfi. Meglepném vele. És megveszem a virágcsarnokban a nőnapi virágot is az asszonynak és a lányomnak - fűzi hozzá.

Rózsika szintén gyakori vendég itt, ahogy elmondja, legalább fél órája csak nézeget.
– Idő kell ahhoz, hogy befogadja az ember szeme ezt sokféle kínálatot. Igaz, ha zöldséget keresek, akkor is végigjárom a nagycsarnokot. Voltam itt tavaly is, többször is. Először szinte szégyelltem, hogy itt keresgélek, de tapasztaltam, hogy nem vagyok egyedül – mutat a sokaságra Baloghné Rózsika. –Már az is eszembe jutott, hogy én is kijöjjek árulni, a tavasz végén kisebb lakásba költözöm és felszámolom édesapám lakását is. Biztos lenne olyan holmink, amit más szívesen megvenne - mondja.
A Szent István téri alkalmi elárusító helyre zömében ruhaneműk kerültek. A gyermekruhák iránti élénk érdeklődés az évszakváltást is jelzi. Jó állapotban lévő nadrág, overáll, pulcsi,sapka sorakozik több asztalon.

Noémi, a tizenegy hónapos kislányát babakocsiban toló anyuka éppen tavaszi overállt keres:
– Lassan időszerű lesz a vékonyabb öltözék, Zsuzsikának valót nézegetek éppen. Várom a barátnőmet is, a gyerkőcök majdnem egyidősek. Hallottuk, hogy érdemes ide kinézni szombatonként, igaza volt az ajánlónak - fűzi hozzá.


Közkívánatra
Mint ismert, az Újpesti Párbeszéd kérdőíveire visszaérkezett korábbi válaszokból kitűnt, a helyiek nagyon szerettek volna egy hangulatos kis piacot, ahol otthon feleslegessé váló holmijaikat adnák el. A lakossági kérés nyomán támogatta  az önkormányzat az újpesti Piac-Placc létrejöttét.  A standokon szombatonként minden otthon feleslegessé vált apróságot, használati tárgyat eladhattak az erre vállalkozók, kivéve élelmiszert, vegyi árut, virágot vagy élő állatot.