TÁJÉKOZTATÁS: ezen oldalon található archív információkat jogszabályi előírás alapján meg kell tartani.


A hatályos honlap ezen a linken érhető el: https://ujpest.hu
Újpesti Önkormányzat - Kismamatorna újpestieknek

Kismamatorna újpestieknek

Dr. Kerekes Éva előadása után is komoly szakmai múlttal rendelkező kollégák folytatják a programot az Újpesti Szakorvosi Rendelőintézet szervezésében. Az előadás-sorozat következő témája a szülésre való felkészítés, hogy miért hasznos a várandós test számára a kismamatorna. A témát május 18-án Forgács Katalin gyógytornász fejti ki, aki a Honvéd Kórház elismert szakembere.

Kismamatorna újpestieknek kép

Várandósság, terhesség, áldott állapot. Mindenki másként éli meg, másként kezeli, máshogy gondol rá. Vannak ősanyák, vannak, akiknek a pillanat bekövetkeztével megváltozik az egész életük. Örömmámorban úsznak, kiteljesednek, női minőségük felértékelődik, neveket keresnek, új életet terveznek, szeretethormonokat termelnek, mindenkit szeretnek, érzékenyek lesznek, szentimentálisak, reformgondolataik támadnak, sokat sírnak vagy nevetnek. Sokan félnek, stresszesek, aggodalmaskodnak. Nem mindenkinek könnyű beleszokni a szerepbe, minden nő másként reagál a benne éledező új életre.

Egy segítőfél hatalmas támasz lehet ilyenkor, rengeteget adhat egy nőnek lelkileg. Az újpesti kismamák területileg a Honvéd Kórházba tartoznak, ezért jön előadást tartani Újpestre Forgács Katalin gyógytornász.

A gyógytornászok fontos szerepet töltenek be a szülésre való felkészítésben. Egy jól megtervezett, a várandós testnek megfelelő mozgássorral, plusz hasznos információkkal testünkről és lelkünkről, könnyebb a terhesség kihordása. A foglalkozások közben folyamatos ismeretátadás történik a test terhesség alatti változásairól. A cél a fizikai kondíció megőrzése, tartásjavítás, keringés javítása, gátizmok edzése, felkészülés a szülésre relaxációval és légzésgyakorlatokkal.

A tornán csak egészséges várandós nő vehet részt, a nőgyógyász orvos jóváhagyásával, legkorábban a 12. héttől. A szakember szerint a 16. és 20. hét között mindenképp javasolt elkezdeni, mivel ha innentől kezdve rendszeresen jár a kismama, akkor fokozatosan tudják őt hozzászoktatni a növekedő megterheléshez. A részvétel előtt felmérnek mindenkit, hogy milyen mozgásszervi problémája van és milyen az edzettségi szintje. A gyakorlatok szintje nem haladhatja meg a terhesség előtt végzett gyakorlatok szintjét. A mozgássor összeállításával és a gyakorlással elérhető a terhesség könnyebb kiviselése, megelőzve a terhesség alatt létrejövő hormonális és szervi változások negatív következményeit. A vajúdás és a szülés hosszadalmas, kimerítő folyamat, de ha már a terhesség alatt kialakítják a megfelelő erőnléti állapotot, könnyebb, gyorsabb lefolyású lehet. Ezt aerob gyakorlatokkal érhetik el, melyek nem csökkentik az agyhoz és a szívhez jutó vér mennyiségét, csak átirányítják a vért a belső szervek felől a dolgozó izmok felé.

Aki szeretne többet megtudni a témáról és személyesen találkozni a szakemberrel, jöjjön el május 18-án 18 órára a Polgár Centrum színháztermébe. (1041 Budapest, Árpád út 66.)

VG