TÁJÉKOZTATÁS: ezen oldalon található archív információkat jogszabályi előírás alapján meg kell tartani.


A hatályos honlap ezen a linken érhető el: https://ujpest.hu
Újpesti Önkormányzat - Letették az új Újpesti Piac, Vásárcsarnok és Kulturális Rendezvényközpont alapkövét

Letették az új Újpesti Piac, Vásárcsarnok és Kulturális Rendezvényközpont alapkövét

2016. május 23-án 13 órakor került sor az UV Újpesti Vagyonkezelő Zártkörűen Működő Részvénytársaság megbízásából megépülő Újpesti Piac, Vásárcsarnok és Kulturális Rendezvényközpont alapkőletételére Újpesten, a Szent István téren. Az ünnepséget a polgármester köszöntője és gyermekműsor kísérte. Az alapkő mellé egy időkapszulát helyeztek el a jövő nemzedékei számára.

Letették az új Újpesti Piac, Vásárcsarnok és Kulturális Rendezvényközpont alapkövét kép

Az alapkőletételi ünnepséget a Pécsi Sebestyén Általános és Zenetagozatos Iskola ünnepi műsorával kezdték. Gubicz Réka galgamenti népdalokat énekelt, Ligeti Barbara és Tóth Barbara Schubert: Andante és Allegro című művét adták elő fuvolán. Az ünnepségen, amelyre a Szent István téren, az építkezés területén került sor, elsőként Wintermantel Zsolt, Újpest polgármestere köszöntötte a résztvevőket. Az alapkőletételen jelen a polgármesteren kívül Dr. Telek Zoltán, az Újpesti Vagyonkezelő Zrt. elnök vezérigazgatója, Gombos Balázs, a Hídépítő-Soletanche Bachy Mélyalapozó Kft. ügyvezető igazgatója és Szűcs Károly - Kalotherm Építőipari Zrt. vezérigazgatója.



A 10 méter mélyen elhelyezett alapkő mellett elhelyezésre kerülő időkapszulát a polgármester köszöntőjével, az újpesti Bársonyszív Idősek Klubja tagjainak és dolgozóinak üzenetével, az újpesti Park Óvoda gyermekcsoportjainak rajzaival, Újpest-Káposztásmegyer Facebook oldalára érkezett látogatói üzenetekkel, a régi piac épületéből egy darab kővel, Újpest Önkormányzat címerét hordozó gravírozott üvegérmével és az Újpesti Napló egy mellékletével és az aktuális lapszámmal töltötték meg a jövő nemzedékei számára.



Az Újpesti Piac, Vásárcsarnok és Kulturális Rendezvényközpont építésére a Szent István tér rendezése keretében kerül sor. Az építkezési munkálatok 2015 novemberében kezdődtek meg, az új épületkomplexum várhatóan 2017 nyarától nyitja meg kapuit. Az építtető, az UV Újpesti Vagyonkezelő Zrt. megbízásából a munkálatok vezetésére az Újpesti Piac és Vásárcsarnok Kft.-t bízta meg. Az épület és környezetének tervezését a Firka Építész Stúdió Kft. végezte. A mélyépítési és közműépítési munkák kivitelezője a Hídépítő & Soletanche Bachy Mélyalapozó Kft. A szerkezet- és magasépítési munkálatokat a Kalotherm Építőipari Zrt. végzi.

Műszaki adatok – Újpesti Piac, Vásárcsarnok és Rendezvényközpont

Az új vásárcsarnok bruttó beépített területe a parkolók megközelítését szolgáló rámpával együtt több mint huszonötezer négyzetméter, míg nettó szintterülete megközelíti a tizennyolcezer négyzetmétert. A létesítmény maximális befogadható létszáma több mint 4.000 fő. A teljes épület akadálymentesített, korszerű, energiatakarékos szellőző- és fűtő-hűtőrendszerrel kerül ellátásra.

Az épület kétszintes mélygarázsában technológiai feltöltőterület, ehhez kapcsolódóan 15 db feltöltő-állás, valamint 120 személygépjármű-parkoló áll majd rendelkezésre. Az árufeltöltés a teherfelvonókon keresztül történik, az árudaszinteken belső feltöltőfolyosó létesül. A vásárlók közlekedését felvonók, mozgólépcsők és lépcsőházak szolgálják ki. Az alsó két szinten kialakított piac- és vásártéren 57 áruda, 169 árusítóasztal, és egy élelmiszerüzlet áll majd a vásárlók rendelkezésére, az árusítóasztalok valamint az árudák egy része a földszinten, a hússzekció és élelmiszerüzlet az emeleten kapnak helyet. A későbbiekben szezonális, illetve ideiglenes árusítás céljára további 130 asztal áll majd rendelkezésre, a régi piac területén megépülő promenád alatti, részben fedett piactéren.

Az épület felső szintjein rendezvényközpontot és külső tetőkertet alakítanak ki. A multifunkcionális nagyteremben az igényeknek megfelelően számos elrendezési módra nyílik lehetőség, maximálisan 1.250 álló, vagy 520 ülőhely alakítható ki, a két, többcélú használatra alkalmas kisteremben együttesen további 240 fő helyezhető el. A rendezvényközpont látogatóinak ruhatár, büfé és mosdó is rendelkezésére áll majd.