TÁJÉKOZTATÁS: ezen oldalon található archív információkat jogszabályi előírás alapján meg kell tartani.


A hatályos honlap ezen a linken érhető el: https://ujpest.hu
Országgyűlési választások 2014 | Újpest
Köszöntöm Újpest honlapján!
Déri Tibor
Déri Tibor, Újpest polgármestere
Legfrissebb Archívum
Ujpestmedia.hu

2020. március 19-től a friss és fontos IV. kerületi hírek új hírportálunkon érhetők el: ujpestmedia.hu. A hivatalos önkormányzati dokumentumok, közlemények, hírek továbbra is ezen a felületen érhetők el és folyamatosan frissülnek.
klíMA Pont az Újpesti Városnapokon

Szeretettel várunk minden érdeklődőt 2021. augusztus 28-29-én az Újpesti Városnapok rendezvényen található klíMA Ponton!
Ezek a járatok módosulnak este nyolc után

Mintegy ötven járatot ritkítanak, vagy nem indítanak el a kijárási tilalom idősávjában.

Ajánlott videóMostantól Újpest TV vagyunk! Együtt Önökkel!

Az Újpest TV legfrissebb adása...

Újpesti TalálkozásokVároskalauz - Újpest 2017


Városkalauz - Újpest 2017

KapcsolatokFőépítészi Iroda dokumentumaiFőépítészi Iroda elérhetősége
Az oldalt 14775067 alkalommal 10322788 látogató nézte meg a mai napig 2009.01.01. óta

Választási tájékoztató I.

Magyarországon az országgyűlési választási rendszert az országgyűlési képviselők választásáról szóló 2011. évi CCIII. törvény törvény szabályozza. A képviselők száma az új parlamentben 199 fő lehet, 106 országgyűlési képviselőt egyéni választókerületben, 93 országgyűlési képviselőt országos listán kell megválasztani.
A választási eljárásról szóló 2013. évi XXXVI. törvény tartalmazza azokat a garanciális elemeket, amelyek biztosítják a választások tisztaságát.

Mi az a nemzetiségi regisztráció, nemzetiségi névjegyzékbe vétel:
 • Az, aki valamely nemzetiségi közösséghez tartozik, 2014. január 1-jét követően kérheti, hogy nemzetiségi választópolgárként szerepeljen a névjegyzéken. Így 2014 októberében a nemzetiségi önkormányzati választásokon is szavazhat majd.
 • A nemzetiségiként regisztrált választópolgár az országgyűlési választásokon ugyanúgy szavaz, mint a nem nemzetiségi választópolgárok (egy egyéni jelöltre és az országos pártlistára) vagy ha a nemzetiségi regisztráció benyújtásakor kifejezetten kéri (Nemzeti Választási Iroda által küldött nyomtatvány 1. oldal B. pont jelölése esetén), hogy az országgyűlési választásra is terjedjen ki nemzetiségi regisztrációjának hatálya, akkor pártlista helyett nemzetiségi listára szavazhat (az egyéni jelölt mellett).
A nemzetiségi listával a nemzetiségek kedvezményes mandátumot szerezhetnek az Országgyűlésben.

Az elismert nemzetiségek Magyarországon: a bolgár, a görög, a horvát, a lengyel, a német, az örmény, a roma, a román, a ruszin, a szerb, a szlovák, a szlovén és az ukrán.

Segítség igénylése a választójog gyakorlásához:
 • A fogyatékossággal élő választópolgár 2014. január 1-jét követően a következő segítséget igényelheti választójogának gyakorlása érdekében:
  • Braille-írással készült értesítő megküldése,
  • könnyített formában megírt tájékoztató anyag megküldése,
  • Braille-írással ellátott szavazósablon alkalmazása a szavazóhelyiségben és a mozgóurnás szavazás során,
  • akadálymentes szavazóhelyiség alkalmazása.
 • A választás kitűzése után kérhet mozgóurnát.
 • A szavazólap kitöltésében segítheti az Ön által választott segítő, vagy ha ilyen személy nincs jelen, akkor a szavazatszámláló bizottság két tagja.
A Nemzeti Választási Iroda által kiküldött kérelem alapján a választópolgár más most jelezheti a Braille-írással készült értesítő megküldése, illetve Braille-írással ellátott szavazósablon alkalmazása iránti,a könnyített formában megírt tájékoztató anyag megküldése, továbbá az akadálymentes szavazóhelyiség alkalmazása iránti kérelmét.

Tájékoztatom a Választópolgárokat, hogy a szavazókörök száma Újpesten összesen 84 darab, melyből az akadálymentes szavazókörök száma 16 darab.
Akadálymentes szavazókörök a Bp. IV. Kerületi Bene Ferenc Általános Iskolában (1043 Budapest, Munkásotthon u. 3.), a Bp. IV. Kerületi Lázár Ervin Általános Iskolában (1041 Budapest, Erzsébet u. 31.), továbbá a Bp. IV. Kerületi Szigeti József utcai Általános Iskolában 1041 Bp., Szigeti J. u. 1-3.) találhatók.

Személyes adatok kiadásának megtiltása:
 • A jogszabályok alapján a jelöltek és a pártok a választópolgárok megkeresése céljából megkaphatják a névjegyzékben szereplő választópolgárok nevét és lakcímét.
 • 2014. január 1-jét követően a nyilatkozat kitöltésével rendelkezhet arról a választópolgár, hogy a megtiltsa az adatai kampánycélú kiadását, továbbá lehetőség van arra is, hogy személyiadat- és lakcímnyilvántartásból is megtiltsa az adatainak kiadását.
 • Tájékoztatom a választópolgárokat, hogy amennyiben a választópolgár nemzetiségi választópolgárként regisztrál az országgyűlési választásokra, nemzetiségének országos önkormányzata mindenképpen megkapja a nevét és lakcímét az ajánlásgyűjtés elősegítése érdekében.
A magyarországi lakcímmel rendelkező, de a szavazás napján külföldön tartózkodó (pl. dolgozó, tanuló, turista) magyar választópolgárok szavazása:
 • A magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgárok automatikusan felkerülnek a központi névjegyzékbe, nincs szükség külön regisztrációra.
 • Aki a szavazás napján előreláthatólag külföldön szeretne élni a választójogával, annak a választás kitűzése után, legkésőbb a szavazást megelőző nyolcadik napon kell kérnie felvételét a külképviseleti névjegyzékbe a magyarországi lakóhelye szerinti jegyzőtől.
A kérelem benyújtható személyesen, levélben, a www.valasztas.hu honlapon vagy - ügyfélkapus regisztráció esetén - a www.magyarorszag.hu honlapon.

A külföldön tartózkodó, de magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgárok csak a külképviseleteken szavazhatnak, levélben nem.

Magyarország külképviseleteinek (nagykövetségeinek, főkonzulátusainak) elérhetőségei megtalálhatók a Külügyminisztérium honlapján

A hajléktalan választópolgár szavazása:
 • Amennyiben a választópolgár települési szintű lakcímmel rendelkezik - lakcíme kizárólag csak a Budapest IV. kerület megnevezését tartalmazza - akkor a település kijelölt szavazókörében adhatja le a szavazatát.

 • A települési szintű lakóhellyel rendelkező választópolgárok szavazására a Budapest 11. számú OEVK területén lévő 066. számú szavazókörben történik majd - Bp. IV. Kerületi Lázár Ervin Általános Iskola címe: 1041 Budapest, Erzsébet u. 31.

 • Amennyiben a hajléktalan választópolgár települési szintű lakcímmel sem rendelkezik, akkor - bármely helyi választási irodától vagy a Nemzeti Választási Irodától - kérnie kell a regisztrációját.

Mozgóurna igénylése
 • Azok a szavazóköri névjegyzékben szereplő választópolgárok, akik:
  - mozgásukban egészségi állapotuk (illetve fogyatékosságuk) miatt,
  - vagy fogvatartásuk miatt akadályozottak.

  Aki a mozgóurnát más indokkal (pl. kényelmi szempontok miatt) kéri, annak a kérését a helyi választási iroda, illetve a szavazatszámláló bizottság elutasítja.
 • Mozgóurnát a választás kitűzését követően, de legkésőbb a szavazást megelőző második napon (pénteken) 16.00 óráig attól a helyi választási irodától, a szavazás napján (vasárnap) 15 óráig pedig attól a szavazatszámláló bizottságtól lehet igényelni, ahol a választópolgár a névjegyzékben szerepel.
Fontos, hogy aki mozgóurnát kért, a szavazókörben "hagyományos módon" nem szavazhat, kizárólag mozgóurnával!

Szavazás átjelentkezés alapján:

Az átjelentkezési kérelmet azok a választópolgárok nyújthatják be, akik a szavazás napján Magyarországon, de a magyarországi lakóhelyüktől eltérő helyen kívánnak szavazni.
 • A kérelmet a választópolgár lakcíme szerint illetékes helyi választási irodában (de személyes ügyintézés esetén a bejelentett tartózkodási hely szerinti helyi választási irodában is) lehet intézni a választás kitűzését követően, de legkésőbb a szavazást megelőző péntek 16 óráig. A helyi választási iroda vezetője (vagyis a jegyző) nem papíralapú igazolást ad ki, hanem közvetlenül felveszi a választópolgárt az érintett szavazókör névjegyzékébe.
Fontos, hogy átjelentkezéskor is a lakóhely szerinti jelöltekre lehet szavazni!

Tájékoztatok minden érdeklődőt, hogy Újpesten a Helyi Választási Iroda 2014. január 6. napjától folyamatosan fogadja a választópolgárokat.

Választási Iroda Hivatali helyiségének címe:

1042. Budapest, István út 15. (Új Városháza) III.em. Tárgyaló
Tel: 231-31-01/409 és 410 mellék

Dr. Tahon Róbert
Választási Iroda Vezető


Kapcsolatok

EU Cookie Law warning message demo page