TÁJÉKOZTATÁS: ezen oldalon található archív információkat jogszabályi előírás alapján meg kell tartani.


A hatályos honlap ezen a linken érhető el: https://ujpest.hu
Bokrétaünnep az új piacon | Újpest
Köszöntöm Újpest honlapján!
Déri Tibor
Déri Tibor, Újpest polgármestere

Ajánlott videó



Mostantól Újpest TV vagyunk! Együtt Önökkel!

Az Újpest TV legfrissebb adása...

Újpesti Találkozások



Városkalauz - Újpest 2017


Városkalauz - Újpest 2017

Kapcsolatok











Főépítészi Iroda dokumentumai



Főépítészi Iroda elérhetősége
Az oldalt 14830126 alkalommal 10369879 látogató nézte meg a mai napig 2009.01.01. óta

Bokrétaünnep az új piacon


A hatszintes újpesti piac és vásárcsarnok építkezése elérte a szerkezetkész állapot legmagasabb pontját. Az építkezés hagyományait tartva, ebből az alkalomból Újpest Önkormányzata április 27-én bokrétaünnepet tartott.



Címkék:
Piac
Az ünnepségen a meghívottak szalagot köthettek egy kis nyírfára, amelyet toronydaru emelt az épület tetejére, mintegy húsz méter magasra. Wintermantel Zsolt polgármester, Rádi Attila, Nagy István, dr. Molnár Szabolcs és dr. Zsigmond Barna Pál alpolgármesterek is szalagot kötöttek.

Az ősszel elkészülő új létesítmény nem klasszikus piac vagy vásárcsarnok lesz, hanem egy több funkciójú komplexum: piac, kulturális központ és mélygarázs. „A modern épületek többfunkciósak. Globális trend, hogy egy új épületben megtalálható a bevásárlóközpont, a kulturális központ és a mélygarázs is. A beruházással a város közösségi életét szeretnénk erősíteni. Célunk, hogy olyan hellyé alakítsuk a vásárcsarnokot, ahova érdemes eljárni, ahol megfizethető áron tudnak a fiatalok és a családok kikapcsolódni” – mondta Wintermantel Zsolt polgármester.

Épületadatok és funkció
A teljesen akadálymentes épületet korszerű, energiatakarékos szellőző és fűtő-hűtő rendszerrel, LED-es világítással szerelik fel, a nagy üvegfelületeken automatikus működtetésű árnyékolók lesznek. Üzemeltetését szennyvízhő hasznosításával teszik energiatakarékossá. Hasznos alapterülete 17630 négyzetméter, maximális befogadólétszáma 4160 fő, amelyből a piacé mintegy 2700 fő. A kétszintes mélygarázsában 120 autó fér majd el, és 15 darab feltöltőállás épül az árusok számára. A kétszintes piac és vásártéren 52 áruda, 3 áruda sziget, 169 őstermelői asztal, 3 zöldséges sziget, valamint egy 270 négyzetméteres élelmiszerüzlet várja a vásárlókat. A piac felett, a 2-3. emeleten egy modern rendezvényközpont, a 2. emeleten egy külső tetőkert épül. A multifunkcionális színház- és koncertteremben 1250 álló vagy 520 ülőhely alakítható ki. A két, együttesen 300 négyzetméter alapterületű kisterembe további 240 fő elhelyezésére lesz lehetőség. A kulturális központ termei rendezvények szervezésére bérbe vehetők lesznek.

Bokrétaünnep
Az építők és építtető(k) közös ünnepe, amelyet az épület tartószerkezetének elkészültekor szoktak megtartani. A bokrétaünnep eredete egészen a 14. századig nyúlik vissza. Az egyes fontosabb munkafázisok után ünnepélyes összejöveteleket tartottak, ezeken találkozhattak a vezetők és beosztottak, és hasonlóan az aratás utáni hálaadási ünnepségekhez (aratóünnep), megünnepelték a munka eredményét. A hagyományok szerint az épület legmagasabb pontjára bokrétafát állítanak, vagy bokrétacsokrot helyeznek el.

DV.







Kapcsolatok

































EU Cookie Law warning message demo page