TÁJÉKOZTATÁS: ezen oldalon található archív információkat jogszabályi előírás alapján meg kell tartani.


A hatályos honlap ezen a linken érhető el: https://ujpest.hu
Újpesti bakancslista | Újpest
Köszöntöm Újpest honlapján!
Déri Tibor
Déri Tibor, Újpest polgármestere

Ajánlott videó



Mostantól Újpest TV vagyunk! Együtt Önökkel!

Az Újpest TV legfrissebb adása...

Újpesti Találkozások



Városkalauz - Újpest 2017


Városkalauz - Újpest 2017

Kapcsolatok











Főépítészi Iroda dokumentumai



Főépítészi Iroda elérhetősége
Az oldalt 14828412 alkalommal 10368381 látogató nézte meg a mai napig 2009.01.01. óta

Újpesti bakancslista


Miből áll a polgármester bakancslistája, hol állna a hasonló adottságú városok rangsorában Újpest, segít-e a tapasztalat a városvezetésben, és van-e kívánsága 2018-ra? Újévi beszélgetés Wintermantel Zsolttal.



Címkék:
Piac
Wintermantel Zsolt
Ez volt a nyolcadik karácsonya és szilvesztere Újpest polgármestereként. Ha nyolc évvel ezelőtt előretekintett volna, akkor vajon elégedetten nézne körbe Újpesten?

Ezen még nem gondolkodtam, de aki ismer engem, az tudja, hogy sosem vagyok elégedett. Mindig van egy lista a fejemben, hogy mi az, amit még jobban lehetne csinálni.

Egy polgármesteri bakancslista?

Inkább újpesti bakancslista. Mert ez nem egy személyről, nem a polgármesterről szól. Nyilván a képviselőtestület mellett polgármestert választanak az újpestiek, és kell is egy vezető a csapat élére, de azért ez egy nagyon komoly közös munka. És most nem csak a kollégáimra gondolok, hanem az újpestiekre általában, mert olyanná kell tenni a városunkat, amilyenné mindannyian szeretnénk. De nem akarom kikerülni a kérdést: azt gondolom, hogy nagyon szép eredménylistát tudunk felmutatni. Ha Újpestet összehasonlítanánk hasonló nagyságú, adottságú kerületekkel és városokkal az iskola-felújítások, a közterek megújítása, a létesítményfejlesztések, vagy az új sportpályák terén, akkor nem kellene szégyenkeznünk. Sőt, ha lenne egy ilyen rangsor, akkor mi nagyon az elején lennénk. De ettől függetlenül én mindig többet és jobbat szeretnék. Vagyis a kitűzött célok tekintetében elégedett vagyok, de az én listám sokkal bővebb annál, mint amit mostanáig el tudtunk érni.

Sokszor hangsúlyozza az összefogás fontosságát Újpesten. Hogy áll ez az összefogás a város vezetése és az újpesti vállalkozók, értelmiségiek, lokálpatrióta polgárok között?

A lokálpatriotizmus létezik az újpesti cégek, társadalmi szervezetek között, de van hova fejlődni ezen a téren is. Létrehoztunk egy újpesti gazdasági klubot, amely nagyobb lendülettel indult el, mint ahogy most halad. Ha számvetést készítenénk, akkor ez nem az erősen pozitív oldalon lenne, és ebben nekem is van személyes felelősségem. Azt gondoltam, hogy elég ezt beindítani, összekapcsolni az itteni vállalkozókat, és utána működik magától. Vagyis hogy az újpesti cégek egymástól rendelnek munkákat, szolgáltatásokat, termékeket. Hellyel-közzel ez működik is, de azért a piac mindig erősebb, mint a lokálpatriotizmus. Szóval ezen van még javítanivaló. Arra viszont büszkék lehetünk, ahogy a helytörténeti munka, az emlékek és az értékek megőrzése folyik a városban. A kulturális élet is elég színvonalas, de ezen a téren szeretnénk egy nagy szinttel feljebb lépni. Nagyot változott a világ, megnőttek az elvárások, igények. Tavasszal próbaüzemben megnyílik egy új kulturális- és rendezvényközpont az új vásárcsarnok tetején, amely alkalmas arra, hogy nagyobb szabású produkciók jelenhessenek meg Újpesten. Pezsgő és minőségi kulturális teret szeretnénk, amit magukénak éreznek az újpestiek, és ahol olyan rendezvények, események vannak, melyekről Újpesten túl is beszélnek az emberek.

A 2017-es évet meghatározta az új Piac építése?

Igen, meghatározta, de azért egy ilyen beruházás a tervezéstől az átadásig évekig eltart, nem zárható le a naptári év végével. Ott van az UTE Szilágyi úti sportkomplexuma is, amelynek fejlesztési támogatásáról a kormányhatározat már megszületett, az előkészületi és bontási munkálatok zajlanak, a multifunkcionális sportcsarnok váza már áll, de többéves folyamat, mire a teljes komplexum megépül. De említhetném azt is, hogy tavaly kezdődött a Bajza utcai iskola tornatermének építése, és most szerkezetkészen áll a suli udvarán. Nagyon sok olyan dolog történt vagy kezdődött 2017-ben, aminek az eredménye idén vagy 2019-ben fog kiteljesedni.

Máshogy végzi most a munkáját, mint a kezdetekkor? Könnyebb nyolc éves polgármesteri tapasztalattal a birtokában várost vezetni?

Mindenféleképpen igen, hiszen nincsen polgármesterképző iskola, ezt nem lehet könyvből megtanulni. Viszont nagyon figyelek arra, és a kollégáimat is erre bíztatom, hogy a munkánk ne váljon rutinszerűvé, felületessé. Mert könnyen bele lehet esni abba a hibába, hogyha már háromszor megcsináltunk valamit, akkor negyedszerre már biztosan simán, rutinból menni fog. Fontos a tapasztalat, és most nyilván sokkal hamarabb átlátok egy-egy problémás helyzetet, mint 2010-ben, de minden eset specifikus, mindenre külön oda kell figyelni.

Van-e valami kívánsága az újévre?

Azt kívánom mindannyiunknak, hogy békében és boldogságban éljük túl a választási kampányt, és hozzunk bölcs döntést az országgyűlési választásokon. És hogy építsük tovább együtt Újpestet. De főleg békét, nyugalmat és egészséget kívánok mindenkinek.







Kapcsolatok

































EU Cookie Law warning message demo page