Finom illatok jelezték, merre tartsunk a lecsófesztiválra. A kifőzde soron 11 kiskondérban állt a tizenegy féle lecsóköltemény. Hosszú sor kígyózott a kóstolásra.
Mivel tanulni sohasem késő, kíváncsian gusztáltuk az étkeket. Közben jegyzetfüzetünkben húztuk a strigulát, melyik is a legízletesebb. A lecsókóstolóktól ugyanis elvárható, hogy voksoljanak is, állítsanak fel sorrendet. Mi is megpróbáltuk. Nem volt egyszerű. A választék ugyanis kolbászos-rizses, tarhonyás-, csirkemájas-gombás-kapros, kolbászos-, csípős-, natúr-, karfiolos-, csülkös-, erős-, és magyar módra készített lecsó volt. Friss házikenyérrel tunkolva.
Nagyon finom!
Széles István először az erőset, majd a karfiolos változatot kóstolta meg, kétszer állt be a hosszan kígyózó sorba:
" Nagyon szeretek főzni, nálunk a konyha az én reszortom. Nyugdíjas vagyok, a feleségem jövőre csatlakozik hozzám. Keresem az új ízeket, még a lecsónál is. Mit mondjak, az erős lecsó könnyeket csalt a szemembe". De nagyon finom!"
Kárász Mária a csirkemájas-gombás-kapros változattal kezdte:
"Ilyet nem kóstoltam még. Érdekes összeállítás, szinte nem is lecsónak gondolná az ember. Még egy falatot kérek a kolbászos rizsesből és persze szavazok is. Tavaly szintén erre jártam a lecsófesztivál idején. Most azt tapasztaltam, hogy egészen új ízekkel próbálkoztak a jelentkezők és nincs két egyforma étel".
Jubileumi kóstolás
Az Újpesti Piac-és Vásárcsarnok immár ötödik alkalommal várta az újpestieket a hagyományos nyár végi, városnapi lecsófesztiválra. A lecsó elkészítésére bárki vállalkozhatott, aki augusztus 28-ig leadta jelentkezési lapját. Az elmúlt évinél többen, 11-en neveztek a versenyre. A versenykiírás szerint 3 kiló paprika jelenthette az étel alapját, a többi hozzávalót ki-ki magától tegye hozzá. A nevezők között voltak visszatérő jelentkezők, akik ki nem hagynák ezt a lehetőséget. De új variációval jelentkeztek.
Titkos szavazás
A számmal "titkosított" ételekre sokan szavaztak. Az eredményhirdetés jövő héten, pénteken lesz. A díjakat– vándorserleget, kupákat, érmeket és okleveleket – akkor osztja ki a versenyt meghirdető Piacfelügyelőség.
Még tart a szezon
S, ha valaki éppen most kapott kedvet az új recepttel a befőzéshez, vagy egy jó vacsora elkészítéséhez, remek lehetőséggel élhet. Ezekben a napokban ugyanis rendkívül kedvező áron kínálja a paprikát, a paradicsomot több árus az újpesti Piacon. Kipróbálhatók az új receptek. Tart még a lecsószezon.
–B. K.