TÁJÉKOZTATÁS: ezen oldalon található archív információkat jogszabályi előírás alapján meg kell tartani.


A hatályos honlap ezen a linken érhető el: https://ujpest.hu
A sírból hoztuk vissza a szakrendelést | Újpest
Köszöntöm Újpest honlapján!
Déri Tibor
Déri Tibor, Újpest polgármestere

Ajánlott videó



Mostantól Újpest TV vagyunk! Együtt Önökkel!

Az Újpest TV legfrissebb adása...

Újpesti Találkozások



Városkalauz - Újpest 2017


Városkalauz - Újpest 2017

Kapcsolatok











Főépítészi Iroda dokumentumai



Főépítészi Iroda elérhetősége
Az oldalt 14830443 alkalommal 10370142 látogató nézte meg a mai napig 2009.01.01. óta

A sírból hoztuk vissza a szakrendelést


Nagy István immár több mint húsz éve Újpest egészségügyéért felelős alpolgármestere, a Szakrendelő újpesti kézbevételének élharcosa. A rendelő átadása kapcsán az átvétel és a felújítás számos nehézségéről beszélt.



Címkék:
SZTK
– Lényegében a rendszerváltás óta Újpest egészségügyért felelős alpolgármestereként dolgozom, így közelről láttam azt, hogy az ellátást és a jobb sorsra érdemes szakrendelő működését hogyan sodorta veszélybe a főváros előző vezetése – utalt vissza az előzményekre Nagy István.

Az alpolgármester emlékeztetett, a Szülőotthont bezárták, a Károlyi Kórházat majdnem csődbe vitték, a Szakrendelőn az akkori tulajdonos Fővárosi Önkormányzat húsz év alatt semmilyen lényeges felújítást nem végzett el. Mint mondja, a Demszky-éra fővárosi vezetése szabadulni akart a problémától és cserbenhagyta az újpestieket, ezért az SZTK kérdése számára személyes küzdelem, viszont a jó ügyért folytatott harcban nincs egyedül, és úgy véli, eddigi sikereink is az összefogásnak köszönhetőek.

Mint ismert, 2008-ban a szocialista-szabaddemokrata többségű fővárosi közgyűlés egy MSZP-s képviselő javaslatára megszavazta a szakrendelés privatizációját, de az újpesti Fidesz tiltakozására és az újpestiek nyomására a főváros végül elállt ettől.

– Ekkor indítottuk el Együtt Újpestért Összefogás mozgalmat, amely kezdeményezte, hogy Újpest Önkormányzata vegye át a Szakrendelőt, mert csak ezzel akadályozható meg az intézmény privatizációja és végleges lepusztulása, azonban a helyi szocialisták a kezdeményezést azzal az indokkal söpörték le az asztalról, hogy csődbe vinné az önkormányzatot – tette hozzá az alpolgármester.
Amikor a 2010-es választás során az újpestiek bizalmat szavaztak a jelenlegi városvezetésnek, az új önkormányzat első teendői között szerepelt, hogy elindítsa a Szakrendelő átvételét.

– Talán az utolsó pillanatban sikerült cselekednünk, jóformán a sírból hoztuk vissza a szakrendelést – jegyezte meg Nagy István.

A Szakrendelő épületét 1951-ben adták át, a falak, a nyílászárók és a szigetelések az építéskor elfogadott műszaki színvonalat képviselték. Az átadás óta kisebb karbantartások mellett csupán a fűtési rendszert alakították át gázüzeműre és a nyílászárókat cserélték le 1980-ban.

– A 60 éves SZTK-n az utolsó lényegi felújítási munkát tehát mintegy harminc éve végezték. Nekünk a már leromlott és erősen elhanyagolt épületet kellett átvennünk, és megkezdeni azt a felújítást, átalakítást, amely a XXI. század szintjére emeli mind az épületet, mind a betegellátást.

Legelőször a legsürgetőbb felújításokat végezték el, ami a mosdók és a közösségi terek felújításából állt. A mostani renoválási ütem során a „KEOP-2009-5.3.0/A – Épületenergetikai fejlesztések és közvilágítás korszerűsítése” című pályázat keretében az épület összes ablakát energiatakarékos, korszerű kivitelűre cserélték. Több mint háromszáz nyílászáró, 2170 m2 nyílászáró felület cseréje történt meg, és az épület visszanyerte eredeti építéskori arculatát. Az SZTK egészét korszerű szigeteléssel látták el, így az ablakcserével együtt jelentős energia-megtakarítást lehet elérni a jövőben.

– Korszerűsítették a fűtésrendszert is, a kazánokat modern nagy hatásfokkal üzemelő berendezésekre cserélték, és új radiátorokat szereltek fel. A beruházás értéke mintegy 305 millió forint volt, ebből a pályázaton 194 millió forintot nyertünk el – összegezte a végzett munkák ellenértékét az alpolgármester.
Hangsúlyozta, az önkormányzat eltökélt a Szakrendelő további megújításában. A munkálatokat kevésbé látványos, ám szintén fontos területekkel, az elektromos gerincvezetékek cseréjével folytatják.

– Az épület rekonstrukcióján túl tervezzük, hogy elkezdjük az eszközpark folyamatos megújítását, emellett a szakrendelés orvos szakmai átalakításával is sokat tehetünk az újpesti betegekért. A laborvizsgálatok jobb szervezéssel, a röntgen beköltöztetésével és a háziorvosi ügyelet beköltöztetésével egyértelműen javul az ellátás színvonala. Sok teendő vár még ránk, de ez a munka minden újpesti ember érdekét szolgálja.







Kapcsolatok

































EU Cookie Law warning message demo page