TÁJÉKOZTATÁS: ezen oldalon található archív információkat jogszabályi előírás alapján meg kell tartani.


A hatályos honlap ezen a linken érhető el: https://ujpest.hu
Jó döntés volt | Újpest
Köszöntöm Újpest honlapján!
Déri Tibor
Déri Tibor, Újpest polgármestere

Ajánlott videó



Mostantól Újpest TV vagyunk! Együtt Önökkel!

Az Újpest TV legfrissebb adása...

Újpesti Találkozások



Városkalauz - Újpest 2017


Városkalauz - Újpest 2017

Kapcsolatok











Főépítészi Iroda dokumentumai



Főépítészi Iroda elérhetősége
Az oldalt 14820775 alkalommal 10361783 látogató nézte meg a mai napig 2009.01.01. óta

Jó döntés volt

A szakorvosi rendelőben működik az ernyőképszűrő állomás


Az Újpesti Szakorvosi Rendelőintézet korszerűsítésének részeként az épület harmadik emeletén alakították ki a központosított képalkotó diagnosztikai állomást. Ennek keretében a tüdőszűrő is beköltözhetett az épületbe. Az eltelt idő tapasztalatai is a változás eredményességét igazolják.



Címkék:
SZTK
A tavalyi év végén a Fóti útról a Görgey úti szakorvosi rendelőintézetbe költözött a tüdőszűrő állomás, a rendelő rekonstrukciója révén. Az átszervezés célja az ellátás hatékonyságának és gyorsaságának növelése volt.

– Nyilvánvaló előnye az állomás áthelyezésének, hogy a betegek egy azonos helyen tudnak megjelenni tüdőszűrésre és egyéb vizsgálatokra – mondta el dr. Bauknecht Éva, az újpesti tüdőgondozó főorvosa. Hozzátette: – Szakmai szempontból már most is látni lehet, hogy beindult a rendszer, és a kezdeti nehézségeken túl vagyunk. Lerövidült a leletkiadás időtartama, hiszen azokat már nem kell behozni a Fóti útról értékelésre, majd visszaszállítani, mivel csak néhány lépésre vagyunk egymástól.

A tüdőszűrés jelenleg – az érvényben lévő ÁNTSZ-rendelet alapján – minden 30 év feletti lakos számára kötelező, és beutaló nélkül elvégezhető. Emellett a 30 év alattiak körében zömmel munkahelyi vagy iskolai, pályaválasztási alkalmassági vizsgálatok kapcsán indokolt az ellenőrzés. A jelenlegi ÁNTSZ-rendelkezés azonban június végén megváltozik: a szűrővizsgálatra nem lesznek kötelezhetők a 30 évnél idősebbek sem.

– A tüdőszűrés kötelezettségének eltörlését az indokolja, hogy a tbc előfordulási gyakorisága most már tartósan és nagymértékben lecsökkent Budapesten és a közép-magyarországi régióban is – tudtuk meg a főorvostól. – Ennek ellenére a tüdőgyógyászszakma nagyon erősen amellett volt, hogy tekintettel Magyarország rendkívül rossz tüdőrák-előfordulási arányára, ne szűnjön meg a tüdőszűrés rendszere. Amíg nincs egy jobb effektussal működő szűrési rendszer, addig 40 év felett évenként egyszer továbbra is lehetősége lesz mindenkinek igénybe venni a vizsgálatot beutaló nélkül, térítésmentesen.

A köztudatban számos tévhit él azzal kapcsolatban, hogy a tüdőszűrés mennyire alkalmas a tüdőrák kiderítésére. Az azonban tény, hogy a betegséget túlélők nagy része annak köszönheti gyógyulását, hogy a vizsgálat során időben felismerték a bajt.

– A tüdőrákos betegek kb. 15-20 százalékánál ugyanis a tüdőszűrés során fedezték fel a betegséget, de ezt az alacsony kiszűrési gyakoriságot az is magyarázza, hogy éppen a kockázati csoportba tartozók, a 40-50 év feletti, rendszeres dohányosok nagyon nagy számban nem mennek el a vizsgálatra – magyarázta dr. Bauknecht Éva.

Magyarország sajnos világelső a tüdőrákos megbetegedések gyakoriságát tekintve. Évente mintegy nyolcezer ember hal meg ebben a betegségben, ezért is fontos, hogy a kötelezettség eltörlése ellenére is részt vegyünk a szűréseken.

(antosa)



A tüdőszűrő állomás félfogadási helye, ideje: Újpesti Szakorvosi Rendelőintézet, 1044 Budapest, Görgey u. 30. III. emelet.
Hétfő, szerda: 13.00-tól 18.30-ig;
Kedd, csütörtök, péntek: 8.00-tól 13.30-ig.







Kapcsolatok

































EU Cookie Law warning message demo page