TÁJÉKOZTATÁS: ezen oldalon található archív információkat jogszabályi előírás alapján meg kell tartani.


A hatályos honlap ezen a linken érhető el: https://ujpest.hu
Tájékoztató a tüdőszűrésről | Újpest
Köszöntöm Újpest honlapján!
Déri Tibor
Déri Tibor, Újpest polgármestere

Ajánlott videóMostantól Újpest TV vagyunk! Együtt Önökkel!

Az Újpest TV legfrissebb adása...

Újpesti TalálkozásokVároskalauz - Újpest 2017


Városkalauz - Újpest 2017

KapcsolatokFőépítészi Iroda dokumentumaiFőépítészi Iroda elérhetősége
Az oldalt 14750955 alkalommal 10301735 látogató nézte meg a mai napig 2009.01.01. óta

Tájékoztató a tüdőszűrésről


2014. január 1-jétől Magyarországon megszűnt a járványügyi érdekből végzett kötelező tüdő-tbc lakosságszűrés. A területi alapon elrendelt tömeges szűrések helyét a rizikócsoportok célzott vizsgálata veszi át. Így kiemelt figyelmet kapnak például a hajléktalanok, a HIV-pozitívak, a büntetés-végrehajtásban dolgozók, az elítéltek és egyes egészségügyi dolgozók.Címkék:
SZTK
Az ajánlott, valamint a foglalkozás-egészségügyi és a kontaktszűrés lehetősége továbbra is megmarad.
2014. január 1-jétől minden 40 év feletti, kötelező egészségbiztosítással rendelkező lakos évente egy alkalommal kérheti a felnőttkori szűrővizsgálatok keretében ajánlott térítésmentes tüdőszűrő vizsgálatot. A vizsgálathoz beutaló nem szükséges. (A 40 év feletti lakosság tüdőszűrő vizsgálata azért is fontos, mert a tbc-n kívül más betegségek, pl.: nagyobb kiterjedésű daganatok vagy aktuálisan zajló tüdőgyulladás felismerésére is alkalmas a vizsgálat, és számos szív- és érrendszeri, valamint gasztroenterológiai betegség gyanúja is felmerülhet a szűrés során, amelyeknek korai felismerése és mielőbbi kezelése elengedhetetlen a gyógyuláshoz.)
A foglalkozás-egészségügyi szolgálat meghatározott járványügyi okból kiemelt munkakörök és tevékenységek esetén kérheti a kötelező tüdőszűrést. Ebben az esetben a tüdőszűrés térítésköteles.
Ha fertőző tbc-gyanúja vagy lehetősége áll fenn (kontaktszűrés), a tüdőgondozó szakorvosa rendeli el a tüdőszűrést. Ez a vizsgálat térítésmentes.

Nagy István
alpolgármester
Kapcsolatok

EU Cookie Law warning message demo page