TÁJÉKOZTATÁS: ezen oldalon található archív információkat jogszabályi előírás alapján meg kell tartani.


A hatályos honlap ezen a linken érhető el: https://ujpest.hu
A bátrak történelmi érdeme | Újpest
Köszöntöm Újpest honlapján!
Déri Tibor
Déri Tibor, Újpest polgármestere

Ajánlott videó



Mostantól Újpest TV vagyunk! Együtt Önökkel!

Az Újpest TV legfrissebb adása...

Újpesti Találkozások



Városkalauz - Újpest 2017


Városkalauz - Újpest 2017

Kapcsolatok











Főépítészi Iroda dokumentumai



Főépítészi Iroda elérhetősége
Az oldalt 14830588 alkalommal 10370267 látogató nézte meg a mai napig 2009.01.01. óta

A bátrak történelmi érdeme

Koszorúzás a Petőfi szobornál


Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc százhatvanhatodik évfordulójára emlékezett Újpest Önkormányzata március 15-én a Petőfi szobornál. A Bem Néptáncegyüttes és a Tungsram Kodály Zoltán Férfikar mellett ezúttal a Megyeri úti Általános Iskola diákjai elevenítették fel a történelmi eseményeket. Wintermantel Zsolt polgármester ünnepi beszédében a bátorság sorsunkat-történelmünket meghatározó erejéről beszélt.



Címkék:
Piac
SZTK
Uszoda
Wintermantel Zsolt
Az ünnepi műsort a Bem Néptáncegyüttes vezette fel, majd a Tungsram Kodály Zoltán Férfikar Erkel Ferenc Éljen a haza című dalával hangolta a forradalom százhatvanhatodik évfordulójára az egybegyűlteket.

1848 márciusának 15-ét megelőző napjait és magukat a forradalmi eseményeket a Megyeri Úti Általános Iskola diákjai idézték fel, majd Wintermantel Zsolt lépett a színpadra.

- Történhet bármi, ezen a napon mi, magyarok a világ minden táján összejövünk. Az, hogy ma itt lehetünk, a bátrak érdeme – kezdte beszédét a polgármester.

Szerinte bátorság nélkül a történelmünk, jelenünk sem úgy alakul, ahogyan. Nem történt volna meg a honfoglalás, a Rákóczi-szabadságharc nélkül pedig nem lett volna 1848, ahogyan a rendszerváltozás nélkül sem jöhetett volna létre a 2010-es történelmi fordulat. Utóbbi kapcsán azt mondta, enélkül Görögországhoz hasonlóan mások döntenének helyettünk, azonban néhány éve is volt bátorságunk kezünkbe venni a sorsunkat.

A történelemről szólva kiemelte azt is, az erőszak mindig a kiégett, erőtlen múltból táplálkozik. 1848 és 1956 eszméje győzött a lelkekben, a polgármester szerint ez segített 1989-90-ben kivívni a függetlenséget.

Aláhúzta: a sorsdöntő pillanatokban képesek vagyunk egymásra találni, a bátorságot pedig hazánk, otthonunk, közösségünk szeretete adja hozzá. Újpest pont emiatt fejlődött rohamosan már megalapítása után, és most is azért fejlődik dinamikusan, mert szeretik.

- Volt és van bátorságunk olyan nagyberuházások megvalósításához, mint amilyen a Tartan Park, az Uszoda, a Piac vagy az SZTK rendbetétele. Haza ott van, ahol az emberek szeretik azt, ahol élnek – nyomatékosította.

- Haza és szabadság elválaszthatatlan. Ha nincs hazánk, nem lehetünk szabadok, ha nincs szabadság, az ember nem leli honját a hazában. Rámutatott, szeretnünk kell Újpestet, és szeretnünk kell magyar nemzetünket, ahogy a reformkori magyarok szerették.

- Tennünk kell azért, hogy mindannyiunknak, minden magyar embernek biztonságos és erős otthona legyen Európában – zárta gondolatait.

A polgármester szavait követően dr. Tahon Róbert jegyzővel közösen helyezte el az önkormányzat koszorúját Petőfi szobránál. Őket követően képviselők, civil szervezetek, kisebbségi önkormányzatok képviselői koszorúztak. A megemlékezést a Szózat zárta.

M. Orbán András







Kapcsolatok

































EU Cookie Law warning message demo page