TÁJÉKOZTATÁS: ezen oldalon található archív információkat jogszabályi előírás alapján meg kell tartani.


A hatályos honlap ezen a linken érhető el: https://ujpest.hu
Reklámhordozók építményadója | Újpest
Köszöntöm Újpest honlapján!
Déri Tibor
Déri Tibor, Újpest polgármestere
Legfrissebb Archívum
Ujpestmedia.hu

2020. március 19-től a friss és fontos IV. kerületi hírek új hírportálunkon érhetők el: ujpestmedia.hu. A hivatalos önkormányzati dokumentumok, közlemények, hírek továbbra is ezen a felületen érhetők el és folyamatosan frissülnek.
klíMA Pont az Újpesti Városnapokon

Szeretettel várunk minden érdeklődőt 2021. augusztus 28-29-én az Újpesti Városnapok rendezvényen található klíMA Ponton!
Ezek a járatok módosulnak este nyolc után

Mintegy ötven járatot ritkítanak, vagy nem indítanak el a kijárási tilalom idősávjában.

Ajánlott videóMostantól Újpest TV vagyunk! Együtt Önökkel!

Az Újpest TV legfrissebb adása...

Újpesti TalálkozásokVároskalauz - Újpest 2017


Városkalauz - Újpest 2017

KapcsolatokFőépítészi Iroda dokumentumaiFőépítészi Iroda elérhetősége
Az oldalt 14879572 alkalommal 10413528 látogató nézte meg a mai napig 2009.01.01. óta
Ügyek
 
Adóigazgatási Osztály

Reklámhordozók építményadója

Tájékoztató

A helyi adókról szóló 1990. évi C. tv. (továbbiakban Htv.) 2018. január 1-jétől szabályozta a reklámhordozók adókötelezettségét, ezt a Magyarország 2021. évi központi költségvetésének megalapozásáról szóló 2020. évi LXXVI. törvény 4.§ 2020.július 15.-től hatályon kívül helyezte, ezért a reklámhordozók adókötelezettsége a 2018.01.01. és 2020.07.14. közötti időtartamra áll fenn!


Az egyes pénzügyi és gazdasági tárgyú törvények módosításáról szóló 2016. évi CLXXXII. törvény - figyelemmel a településkép védelmi szempontokra, a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvénnyel összefüggésben, az önkormányzatok adóztatási mozgásterének bővítése érdekében - módosította a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvényt (továbbiakban Htv.), így adókötelessé vált az Önkormányzat illetékességi területén lévő ingatlanon elhelyezett, a településkép védelméről szóló törvény szerinti reklámhordozó.

A Htv. vonatkozó 11/A. § Adóköteles az önkormányzat illetékességi területén lévő ingatlanon elhelyezett, a településkép védelméről szóló törvény szerinti reklámhordozó.

Htv. 12/A. § Az adó alanya a 11/A. § szerinti esetben az, aki az év első napján a reklámhordozó Polgári Törvénykönyv szerinti tulajdonosa.

Htv. 14. § (5) A 11/A. § szerinti esetben az adókötelezettség a reklámhordozó elhelyezésére vonatkozó hatósági engedély kiadását, engedély hiányában a reklámhordozó ingatlanon való elhelyezését követő év első napján keletkezik. Az adókötelezettség a reklámhordozó lebontása, eltávolítása vagy megsemmisülése, de legkorábban az adókötelezettség keletkezése évének utolsó napjával szűnik meg.

Htv. 15/A. § A 11/A. § szerinti esetben az adó alapja a reklámhordozó reklámközzétételre használható, m2-ben - két tizedesjegy pontossággal - számított felülete.

Ennek megfelelően a reklámhordozó építményadójának évi mértéke
  1. belterületi ingatlanon elhelyezett reklámhordozó esetében 12.000 Ft/m2,
  2. külterületi ingatlanon elhelyezett reklámhordozó esetében 11.500 Ft/m2.

A köztudatban reklámhordozónak minősülő adótárgy - a teljesség igénye nélkül - az óriásplakát, hirdető oszlop, utcabútorok, CityLight vagy CityBoard formátumú eszköz, hirdetőtábla, információs vitrin, molinó, megállító tábla és minden olyan tárgy, eszköz, berendezés, ami gazdasági reklámot tartalmaz.

Az adótárgyak után – az adótárgy tulajdonosának - a 2018. január 1-i állapot alapján kell az adatbejelentést megtenni az előírt nyomtatványon, 2018. január 15-ig.

Az adatbejelentések alapján az építményadót – ún. kivetéses adóként - határozatban fogja az önkormányzati adóhatóság előírni, amit két egyenlő részletben (március 15, szeptember 15.) kell megfizetniük az előírt építményadó számlára.

Jogszabályok:

Budapest Főv. IV. kerület Újpest Önkormányzat adóhatósága által kezelt beszedési számlák
Munkatársak

Nagy Gabriella
Adóigazgatási Osztály, osztályvezető-helyettes
231-3240; 231-3101/307


Fodorné Bódi Éva
Adóigazgatási Osztály, adóigazgatási ügyintéző
231-3240; 231-3101/138Letölthető dokumentumok
Reklámhordózó bejelentő főlap  

Reklámhordozó bejelentő betétlap  

Űrlap közigazgatási szerv határozatának bírósági felülvizsgálata iránti keresetlevél benyújtásához  
Az űrlap olvasásához és használatához az Általános Nyomtatványkitöltő (ÁNYK - AbevJava) keretprogram szükséges. További információk a http://nav.gov.hu/nav/ebevallas/abevjava/javakitolto.html weboldalon találhatókKapcsolatok

EU Cookie Law warning message demo page