TÁJÉKOZTATÁS: ezen oldalon található archív információkat jogszabályi előírás alapján meg kell tartani.


A hatályos honlap ezen a linken érhető el: https://ujpest.hu
Országgyűlési választások 2014 | Újpest
Köszöntöm Újpest honlapján!
Déri Tibor
Déri Tibor, Újpest polgármestere
Legfrissebb Archívum
Ujpestmedia.hu

2020. március 19-től a friss és fontos IV. kerületi hírek új hírportálunkon érhetők el: ujpestmedia.hu. A hivatalos önkormányzati dokumentumok, közlemények, hírek továbbra is ezen a felületen érhetők el és folyamatosan frissülnek.
klíMA Pont az Újpesti Városnapokon

Szeretettel várunk minden érdeklődőt 2021. augusztus 28-29-én az Újpesti Városnapok rendezvényen található klíMA Ponton!
Ezek a járatok módosulnak este nyolc után

Mintegy ötven járatot ritkítanak, vagy nem indítanak el a kijárási tilalom idősávjában.

Ajánlott videóMostantól Újpest TV vagyunk! Együtt Önökkel!

Az Újpest TV legfrissebb adása...

Újpesti TalálkozásokVároskalauz - Újpest 2017


Városkalauz - Újpest 2017

KapcsolatokFőépítészi Iroda dokumentumaiFőépítészi Iroda elérhetősége
Az oldalt 14775140 alkalommal 10322858 látogató nézte meg a mai napig 2009.01.01. óta

Választási tájékoztató II. - VÁLASZTÁSI KAMPÁNY

A választási kampányidőszak a szavazás napját megelőző 50. naptól a szavazás napján a szavazás befejezéséig tart.
Az országgyűlési képviselő választásra vonatkozó kampányidőszak kezdetének pontos dátumát a kitűzést követően lehet megállapítani. Az országgyűlési választások időpontját a köztársasági elnök tűzi ki.

Az időponttal kapcsolatban a jogszabályok alapján annyit lehet tudni, hogy az 2014 áprilisában vagy májusában lehet, és nem eshet húsvétvasárnapra. Ezek alapján a szóba jöhető időpontok a következők: 2014. április 6., április 13., április 27., május 4., május 11., május 18. és május 25.

Új elem a választási eljárásban hogy nincs kampánycsend, de a szavazás ideje alatt nem lehet választási gyűlést tartani, illetve a szavazókör bejáratától számított 150 méteren belül (közterületen) tilos mindenféle kampánytevékenységet folytatni.

A kampányidőszaknak eszközei pedig a
 • plakát,
 • politikai direktmarketing,
 • reklám és hirdetés valamint,
 • a választási gyűlés.
A törvényalkalmazásában plakát:
 • a választási falragasz,
 • felirat,szórólap,
 • vetített kép, embléma mérettől és hordozóanyagtól függetlenül.
A kampányidőszakban - a szavazás napját megelőző 50. naptól a szavazás napján a szavazás befejezéséig - a jelölő szervezetek és a jelöltek engedély és bejelentés nélkül készíthetnek plakátot.

A törvény alapján plakát a kampányidőszakban az alábbi kivételekkel helyezhető el korlátozás nélkül:
 1. épület falára, kerítésre plakátot elhelyezni kizárólag a tulajdonos, a bérlő, illetőleg - állami vagy önkormányzati tulajdonban lévő ingatlan esetén - a vagyonkezelői jog gyakorlójának hozzájárulásával lehet.
 2. egyes középületeken vagy a közterület meghatározott részén plakát, illetve óriásplakát elhelyezését a helyi önkormányzat, a fővárosban a fővárosi önkormányzat műemlékvédelmi, környezetvédelmi okból rendeletben megtilthatja.
 3. állami vagy önkormányzati hatóság elhelyezésére szolgáló épületen vagy azon belül plakátot elhelyezni tilos.
 4. a választási kampányt szolgáló önálló hirdető-berendezés elhelyezésére, valamint az óriásplakátok vonatkozásában a közterület-használatról szóló jogszabályokat kell alkalmazni.
 5. a plakátot úgy kell elhelyezni, hogy az ne fedje más jelölt vagy jelölő szervezet plakátját, és károkozás nélkül eltávolítható legyen.

A plakátot az, aki elhelyezte vagy akinek érdekében elhelyezték, a szavazást követő 30 napon belül köteles eltávolítani, vagy ennek elmaradása esetén az eltávolítás költségét viselni.

Választási gyűlést kampányidőszakban lehet tartani.
A szavazás napján választási gyűlés nem tartható. A választási gyűlések nyilvánosak.

A rend fenntartásáról a gyűlés szervezője gondoskodik.

A törvény szerint választási kampány céljára az állami és önkormányzati költségvetési szervek a jelöltek, jelölő szervezetek számára azonos feltételekkel bocsáthatnak rendelkezésre helyiséget és egyéb szükséges berendezést.
Állami vagy önkormányzati hatóság elhelyezésére szolgáló épületben választási kampánytevékenységet folytatni, választási gyűlést tartani tilos, kivétel ez alól az ötszáznál kevesebb lakosú településen található ilyen épület, feltéve, hogy más közösségi célú épület nem áll rendelkezésre.

A törvény az alábbiak szerint rendelkezik a politikai reklám és politikai hirdetés kérdésköréről:

 1. politikai reklám - figyelemmel a médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló 2010. évi CLXXXV. törvény szabályira - valamely jelölő szervezet és független jelölt népszerűsítését szolgáló vagy támogatására ösztönző, illetve azok nevét, célját, tevékenységét, jelszavát, emblémáját népszerűsítő, a reklámhoz hasonló módon megjelenő, illetve közzétett műsorszám
 2. politikai hirdetés az ellenérték fejében közzétett, valamely jelölő szervezet vagy független jelölt népszerűsítését szolgáló vagy támogatására ösztönző, illetve azok nevét, célját, tevékenységét, jelszavát, emblémáját népszerűsítő, sajtótermékben közzétett médiatartalom vagy filmszínházban közzétett audiovizuális tartalom.

A politikai reklám és politikai hirdetés törvényi szabályainak alkalmazását médiaszolgáltatók alkalmazzák egyenlő feltételek mellett.
E körben a törvény rendezik, hogy a politikai reklámhoz véleményt, értékelő magyarázatot fűzni tilos, továbbá, hogy a politikai reklám közzétételéért a médiaszolgáltató ellenszolgáltatást nem kérhet, és nem fogadhat el.

A szavazás napján politikai reklámot nem lehet közzétenni.

Az új Ve. kitér a sajtótermékekben közzé teendő politikai hirdetésre is, mely csak a választási kampányidőszakban történhet.

Közvetlen politikai kampány az jelenti, hogy választási kampányanyag a választópolgár részére közvetlen megkeresés módszerével eljuttatható, amennyiben a választópolgár nem tiltotta meg, hogy a választási szervek a róla nyilvántartott adatokat (név és lakcím) a törvényben foglalt feltételek szerint kiadják. A választópolgár egyéb adatainak felhasználásához – pl: mobiltelefonszám, elektronikus levélcím – a választópolgár kifejezett hozzájárulása szükséges.

Mint a korábbi választások során is a szavazás napján a közvélemény-kutatás végezhető. Felhívom a figyelmet arra, hogy a közvélemény-kutatást végző személy abba az épületbe, amelyben a szavazóhelyiség van, nem léphet be, a választópolgárokat semmilyen módon nem zaklathatja, és csak az épületből kilépőket kérdezheti meg.
Az ilyen módon készített közvélemény-kutatás eredményét (exit poll) is csak a szavazás befejezése után szabad nyilvánosságra hozni.

Ne felejtsék el, hogy a jogszabályok alapján 2014. január 1-jétől minden magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgár
 • kérheti nemzetiségi névjegyzékbe vételét,
 • a szavazáshoz segítséget igényelhet,
 • megtilthatja adatai kiadását a jelölő szervezeteknek,

továbbá az Európai Unió tagállamának Magyarországon élő állampolgára eldöntheti, hogy az Európai Parlament tagjainak választásán a szavazás jogát az állampolgársága szerinti tagállamban vagy Magyarországon gyakorolja

Kérdéseikkel kérem, forduljanak a Választási Irodához, vagy tájékozódjanak a valasztas.hu oldalon.

Választási Iroda Hivatali helyiségének címe:

1042. Budapest, István út 15. (Új Városháza) III.em. Tárgyaló

Tel: 231-31-01/409 és 410 mellék

Dr. Tahon Róbert
Választási Iroda vezető


Kapcsolatok

EU Cookie Law warning message demo page